Відеопідробка: українці відсвяткували Гелловін у церкві

Фактчек

Російські пропагандисти наклали іншу пісню на відео виступу церковного хору

У російських телеграм-каналах з’явилося відео, на якому люди нібито співають пісню на честь Гелловіну в українській церкві. З напису поверх відео випливає, що подія відбувається в соборі Святої Трійці у місті Луцьк. Відео російські пропагандисти супроводили текстом про те, що буцімто в Україні «в церкві відзначають Гелловін», інтегрувавши західне язичництво в православну церкву.

Це відеопідробка. Пропагандисти наклали гелловінську пісню на оригінальне відео виконання церковним камерним хором "Оранта" іншого твору. Це вдалося встановити за допомогою зворотного Google-пошуку за картинкою.

Виявилося, що відео було зняте в Церкві Введення в храм Пресвятої Богородиці у Львові, а не в соборі Святої Трійці у Луцьку. У Фейсбуці воно з’явилося ще 8 жовтня 2023 року. До того ж, ця церква є не православною, а греко-католицькою.

У коментарі Укрінформу представник церкви наголосив, що дане відео є фейком, а Українська греко-католицька церква не підтримує святкування Гелловіну.

«8 жовтня у нашому храмі проходило святкування 15-річчя парафіяльної спільноти "Матері в молитві". На відео наш парафіяльний хор виконує пісню прослави Пресвятої Богородиці, а не співає на честь Гелловіну», – пояснили в церкві. 

Раніше ропроп створив фейк про те, що через “економічну кризу” американці на Великдень замість яєць фарбували картоплю.

Дмитро Бадрак