Росфейк: через халатність ЗСУ на Харківщині підірвався мирний житель

Пропагандисти вигадали інцидент для дискредитації українських Сил оборони

Нещодавно російський телеграм-канал поширив допис про те, що нібито через халатність військовослужбовців 106-ї окремої бригади територіальної оборони, які наразі несуть службу на блокпостах біля Куп’янська, підірвався пенсіонер. Як повідомляють пропагандисти, один із таких блокпостів знаходиться у напрямку села Кучерівка і там часто працюють російські диверсійно-розвідувальні групи. В свою чергу, українські військові, яких тільки-но мобілізували, нібито злякалися цього і замінували виходи з лісу. Внаслідок цього одну з мін не побачив 59-річний пенсіонер, наступив на неї та підірвався. Аби це підтвердити росіяни використали скріншот новини з сайту «Суспільне Новини» за 6 вересня, а також позначили на мапі місце, де стався інцидент.

Це фейк. Новини з таким заголовком, як у дописі росіян, на сайті «Суспільне Новини» немає. Різниться й контекст. Схожий інцидент дійсно стався і його висвітлив сайт «Суспільне Новини». Мова йде про підрив на ґрунтовій дорозі легкового автомобіля поблизу села Вільхуватки, яке знаходить більш ніж в 50 кілометрах від села Кучерівка. Внаслідок цього вибуху дійсно постраждав 59-річний чоловік. У пресслужбі ДСНС Харківщини повідомили, що постраждалий отримав мінно-вибухову травму та опіки, і наразі перебуває на лікуванні у медичному закладі.

Окрім цього, даний інцидент прокоментував начальник Вільхуватської сільської військової адміністрації Євген Шаповал. За його інформацією, чоловік, який постраждав, вирішив трохи скоротити дорогу і біля села Вільхуватка підірвався на невідомому пристрої.

На офіційному сайті та в соціальних мережах ДСНС Харківщини немає жодної інформації про підрив чоловіка біля села Кучерівка 6 вересня, про який написали пропагандисти.

Представники 106-ї окремої бригади територіальної оборони в коментарі Укрінформу запевнили, що російський телеграм-канал просто вигадав інформацію про їх бригаду.

«Військовослужбовці 106-ї окремої бригади ТрО, які перебувають на Куп'янському напрямку, взагалі не несуть службу на блокпостах, у них інші завдання», – додав представник бригади.

Крім того, він наголосив, що території мінують тільки інженерно-саперні підрозділи за розпорядженням вищих штабів, а за власним бажанням військові цим не займаються.

Останнім часом фейки про бригади українських Сил оборони почали з’являтися в російському медіапросторі все частіше. Вони направлені на дискредитацію української армії та утворення суспільної думки про недолугість воїнів, що боронять Україну. Минулого разу Укрінформ спростовував фейк про те, що командування однієї з бригад відправило підлеглих до району бойових дій без зброї, боєприпасів, необхідного обладнання та харчового забезпечення.  

Дмитро Бадрак