Росфейк навколо танкістів ЗСУ в Німеччині: Бундесвер і «нацистська символіка»

Фактчек

У німецькому Командуванні спеціальної підготовки спростували свою причетність до поширеного пропагандистами оголошення 

Російські телеграм-канали поширюють фотографію стенду, на якому зображено нібито оголошення для українських військовослужбовців від Міноборони Німеччини.  

«Шановні стажери з України! У Німеччині за демонстрацію нацистської свастики чи іншої символіки, пов’язаної з фашизмом (наприклад, знаки СС), можна отримати покарання до трьох років позбавлення волі або великий штраф», – йдеться в цьому оголошені.   

Під фото в дописі росіяни запевняють, що така «пам’ятка» вивішена на будівлі Бундесверу (Збройні сили ФРН – ред.) з метою попередження українських представників ЗСУ. В іншому ж телеграм-каналі пропагандисти пишуть, що мова йдеться саме про українських танкістів, які поїхали опановувати німецькі танки.  

Це чергова російська підробка. У дописі йдеться про те, що таке оголошення для українців висить на будівлі Бундесверу. Офіси Міноборони ФРН є у трьох містах. Це – Берлін, Бонн та Потсдам. А як випливає з відкритих джерел, українські танкісти проходять навчання в Школі танкових військ у Мунстері. Таким чином, до найближчої будівлі Бундесверу відстань становить більше 300 кілометрів.  

Крім того, інформацію щодо причетності до даного оголошення в коментарі Укрінформу спростували в Командуванні спеціальної підготовки.  

«Зображене оголошення не було створене Командуванням спеціальної підготовки під керівництвом Бундесверу для підготовки українських солдатів у Німеччині», – прокоментував ситуацію речник Командування спеціальної підготовки Райнер Венінг.  

Створення фейків щодо причетності українських військових до різних ідеологій – один з основних напрямів російської пропагандистської машини. Нещодавно Укрінформ вже спростовував фейк про те, що український тату-салон пропонував набити фашистську символіку клієнтам, де серед ескізів, що зобразили пропагандисти, була емблема полку «Азов». А раніше росіяни вже намагалися видати тату-салон, який знаходиться в рф за український, приписавши йому підтримку нацизму.  

Як повідомляв Укрінформ, українські танкісти приступили 13 лютого до навчання керуванню танками Leopard 2A6.  

Дмитро Бадрак