Змінити виборчу систему за два місяці до голосування неможливо - голова ЦВК

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вважає, що зміна виборчої системи за два місяці до дня голосування не є можливою і доцільною з точки зору юридичної передбачуваності процесів.

Про це вона заявила під час брифінгу у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Стосовно зміни виборчої системи, я наголошую: є кодекс належних практик у виборчих справах, який був затверджений Венеціанською комісією. Відповідно до нього, наші міжнародні спостерігачі оцінюють у тому числі вибори по всьому світу. Зміни системи виборчої не є можливими і доцільними з точки зору юридичної передбачуваності процесів, які очікуються в тому числі й кандидатами. За два місяці до дня голосування змінювати виборчу систему неможливо. Ми порушуємо виборчі права громадян, які певною мірою відповідно до чинного закону готуються до участі у виборах, у тому числі для реалізації свого активного права бути обраним", - зазначила вона.

Вона підкреслила, що на цій позиції ЦВК неодноразово наголошувала.

"Неможливо зволікати з такими питаннями і "з коліна" приймати такі рішення. Тому що ці питання є важливими. Коли ми змінюємо виборчі правила, ми маємо думати не тільки про порядок голосування, а й про виборчі права громадян, про гендерні принципи, про тимчасово переміщених осіб, про те, як голосують особи з інвалідністю. І я як представник ЦВК опікуюсь усіма цими проблемами", - пояснила голова ЦВК.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 20 травня під час інавгураційної промови оголосив про розпуск парламенту. У вівторок, 21 травня, Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень парламенту. У четвер, 23 травня, указ набув чинності після опублікування в “Урядовому кур’єрі”.

Читайте також: ЦВК не встигає організувати виборчий процес — Сліпачук вимагає негайних рішень

ЦВК своєю чергою вже оголосила про початок 24 травня виборчої кампанії позачергових виборів до Верховної Ради.