Чи став політичний курс Зеленського конкретнішим

Вибори Президента

Головний претендент на президентську посаду досі не дає повноцінних відповідей на головні запитання про свою майбутню політику

Другий тур президентських виборів в Україні невпинно наближається, і гострота політичної боротьби в країні зростає. Досі залишається серйозною проблемою те, що Володимир Зеленський, який має найвищі шанси зайняти найвищу посаду в державі, з точки зору його політичного курсу залишається “котом у мішку”. На відміну від чинного президента, який апелює до продовження існуючого внутрішньо- та зовнішньополітичного курсу України, лідер "95 кварталу" старається максимально уникати прямої розмови з медіа, а якщо все ж доводиться виступати, обмежується загальними фразами.

Зе-команда” бере свої слова назад

Дещо більш говіркими є представники “Зе-команди”, головні політичні соратники Володимира Зеленського, які в своїх заявах та виступах хоча б частково проливають світло на реальну програму шоумена. Але існують дуже серйозні підстави не довіряти словам “Зе-команди”, яка вже не раз міняла позиції “на ходу” і відмовлялась від власних слів. Крім резонансної історії з викликом Порошенка на дебати на стадіоні, здачею аналізів , під час якої Зеленський постійно діяв всупереч своїм словам, висовував все нові і нові умови та уточнення, серйозну тривогу викликає ситуація з матеріалом інтернет-ресурсу “Ліга.нет” “10 перших кроків Володимира Зеленського”. “Зе-команда” спершу дала велике інтерв’ю журналісту “Ліги”, а після виходу матеріалу оголосила його “фейком” та “висмоктаним з пальця”. Особливо серйозною цю ситуацію робить той факт, що в матеріалі “Ліги” вперше було озвучено критично важливе питання — кадрові призначення майбутнього президента Зеленського.

Обраний формат спілкування з суспільством та медіа дуже зручний для “Зе-команди”. Адже все, що не є прямою мовою кандидата Зеленського, можна оголосити “фейком”, “перекрученими словами” або особистою думкою конкретного члена “Зе-команди”, якого в разі чого можна й звільнити. Але для решти українців, які хочуть почути відповіді на критично важливі для майбутнього нашої держави, це означає те, що ми не дізнаємось нічого конкретного і на 100% правдивого про майбутній курс президента Зеленського.

Як Володимир Зеленський планує закінчити війну та йти до НАТО

Тим не менш, в умовах відсутності прямих і прозорих відповідей від Володимира Зеленського, ми вкотре вимушені “реконструювати” політичні позиції кандидата-шоумена на основі мізерного числа його заяв та тверджень “Зе-команди”, які ще не були нею ж спростовані та оголошені “фейками”. В цілому, з часів першого туру виборів позиція лідера "95 кварталу" щодо вирішення найважливішої проблеми України – війни на Сході - не змінилася і полягає в наступному: продовження переговорного процесу, зокрема мінського, хоча той і потребує “реформування” а також налагодження діалогу з “людьми на сході”. Зеленський, крім розмов про те, що “ми вас любимо і ми вас ждемо”, пропонує “відновити виплату пенсій людям в Донбасі”, оминаючи той факт, що наша держава і так ніколи припиняла виплат пенсіонерам в ОРДЛО. Негайного припинення вогню, на якому так наполягає лідер “Зе-команди”, шоумен пропонує досягнути шляхом прямих переговорів з Росією, “за присутності західних партнерів”.

Також не зазнала змін позиція Зеленського щодо НАТО — тільки через референдум. Хоча сам кандидат висловив особисту підтримку курсу в НАТО, в референдумі він вбачає спосіб проінформувати українців, що таке НАТО і чому вступ до цього блоку потрібен Україні. Використання механізму референдуму не для визначення позиції народу з певного політичного питання, як це передбачено самою логікою референдумів, а для його інформування вочевидь є “проривною” політичною інновацією “Зе-команди”. Інновацією, позбавленою логіки і змісту, зате дуже співзвучною політичній позиції сумнозвісного Віктора Медвечука.

Чого чекати від “Секретного плану по Парламенту” команди Зеленського

Вочевидь, до завершення другого туру (і цілком імовірно що і після нього” нічого конкретного від Володимира Зеленського українці не дочекаються. Тому, в пошуках реального курсу майбутнього президента Зеленського доводиться повертатися до висловів та розповідей його команди. А вона нам обіцяє цілий ворох нововведень: економічні закони, закони про народовладдя, реформу СБУ і правоохоронних органів, зокрема створення нових, спеціалізованих на економічних злочинах, новий виборчий кодекс і закон про відкликання народних депутатів. Втім, у всіх цих “райдужних” проектів є одна суттєва проблема — вони потребують ухвалення більшістю у Верховній Раді. Поки що в парламенті у Зеленського є тільки один відвертий прихильник — засновник і єдиний член позафракційного об’єднання “За майбутнього президента Зеленського” Віталій Купрій. Втім, відсутність хоч якогось представництва у парламенті “Зе-команду” не лякає, і її представники стверджують, що є “секретний план” вирішення цієї проблеми.

Втім, єдиний спосіб Володимира Зеленського отримати підтримку в нинішньому парламенті аж ніяк не є секретом — розпуск і дострокові вибори, на яких “вистрілить” партія “Слуга народу”. На інший варіант — банальне скуповування нардепів навіть у негласного покровителя “Зе-команди” олігарха Ігоря Коломойського не вистачить ресурсів. Проблема в тому, що навіть в разі перемоги Зеленського на виборах, його інавгурація відбудеться лише після 7 червня. А тоді розпускати парламент вже буде заборонено законом, адже до чергових виборів залишиться менше 6 місяців. Єдиний спосіб досягнути розпуску Верховної Ради вчасно — це якимось чином добитися зречення 150 народних обранців та водночас обнулення виборчих списків партій. І те, як “Зе-команда” збирається реалізувати такий “маневр”, і є справжнім секретом їх “секретного плану”.

Перспектива Володимира Зеленського стати президентом України є дуже реальною, в той час як він сам продовжує залишатись багато в чому кандидатом “віртуальним”. А ті дійсні сліди його майбутнього політичного курсу аж ніяк не виглядають інноваційними та “антисистемними”. Скуповування голосів, переписування під себе законів, закулісні, кулуарні домовленості і замовчування справжніх намірів – усе це українці вже бачили і після Революції Гідності сподівалися залишити в минулому. Чи вийшло – покаже час. Поки що ж загадки, обіцянки та постійні зміни позицій не створюють враження, що Володимир Зеленський – дійсно щире “нове обличчя” української політики.

Вячеслав МаснийКиїв