Німецький експерт сказав, за яких умов Захід підтримає майбутнього Президента України

Ексклюзив

Кандидат, якого український народ обере Президентом, може розраховувати на підтримку Заходу, зокрема Німеччини, лише у разі продовження розпочатих реформ.

Це сказав у коментарі Укрінформу експерт-історик Німецької ради зовнішньої політики (DGAP) Вільфрід Їльге.

"Треба дати зрозуміти кандидатам, що вони отримають підтримку лише тоді, якщо зроблені позитивні кроки будуть мати продовження. Найважливішою і основною, яка буде мати вирішальне значення для співпраці у реформах, є умова, що Україна залишається демократичною", - сказав Їльге.

Коментуючи результати першого туру президентських виборів, він зазначив, що партнери України не повинні бути розчаровані, тому що в неділю відбулися, перш за все, демократичні вибори. І попри всі труднощі, зовнішню агресію, а також внутрішньополітичну поляризацію, Україні все ж вдалося зробити вибір, який був демократичним і визначив переваги виборців, сказав німецький експерт. На його думку, дуже важливо, що була жорстка конкуренція, а також те, що Україна залишається плюралістичною.

Серед недоліків Їльге назвав нерівний доступ до ЗМІ, використання адміністративного ресурсу потужними кандидатами в передвиборчий період, а також те, що насправді нічого не відомо про "найбільш перспективного кандидата", який зробив виборчу кампанію на "сумнівній комедії, в якій немає різниці між політичною агітацією і професійною відданістю", який досі ще не заявив, що він збирається робити.

"Ось чому тепер буде завдання уважно спостерігати за цим кандидатом", - сказав німецький експерт.

Читайте також: ЦВК опрацювала 99.88% електронних протоколів

Як повідомлялося, у неділю, 31 березня, в Україні пройшов перший тур виборів Президента. За попередніми даними, найбільше голосів отримали шоумен Володимир Зеленський і чинний глава держави Петро Порошенко.