Експерт дорікнула кандидатам у президенти, що вони не розбираються у медицині

Більшість кандидатів на пост Президента України не розуміють, як функціонує система охорони здоров'я в Україні.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила член Українського медичного експертного співтовариства Наталія Бондаренко.

"Я проаналізувала передвиборні програми 44 кандидатів на пост Президента України: більшість з них поняття не мають, як функціонує система охорони здоров'я України, як вона має функціонувати, а також яким чином проходить реформа охорони здоров'я. Тим часом реформа розпочата і триває. Кожен наступний Президент України, хто б не зайняв цей пост, зіткнеться з тим, що йому потрібно буде продовжувати розпочату реформу, приймати рішення - продовжувати реформу чи зупинити її. Відповідати на запитання, чи є кошти у держави навіть на початкові реформи, які зараз проходять. З цим викликом зіткнеться кожен із кандидатів", - зазначила Бондаренко.

За її словами, в країні не обговорювалися питання проведення медичної реформи.

"Питання трансформації медицини не обговорювалися в ЗМІ, не було широких дискусійних платформ, не залучалися експерти, не було діалогу. Але в подальшому це потрібно буде зробити: чи вистачить податків, чи вистачить виділених коштів на те, про що вже заявлено, зокрема, в "Програмі державних гарантій", - сказала Бондаренко.

За словами уповноваженого координатора Українського медичного експертного співтовариства, заступника голови правління Всеукраїнського лікарського співтовариства Костянтина Надутого, українські експерти в сфері медицини розробили концепцію розвитку системи охорони здоров'я України.

"У концепції задекларовано основні цінності охорони здоров'я, сформульовано основну мету, завдання, принципи організації вдосконаленої Національної системи охорони здоров'я і стратегію розвитку системи. Положення концепції вивірено й затверджено експертною спільнотою. Цей документ може бути використаний як основа під час розробки подальших документів, що стосуються політики у сфері національної охорони здоров'я - стратегії, нормативно-правової бази реформ тощо", - сказав Надутий.

За словами Надутого, мета Національної системи охорони здоров'я та її безперервного вдосконалення - збереження і поліпшення здоров'я громадян України для примноження людського потенціалу нації.

Читайте також: МОЗ встановить "стелю" цін для найпопулярніших ліків

"Концепція безперервного вдосконалення Національної системи охорони здоров'я України грунтується на визнанні українським суспільством таких основних цінностей: людиноцентричність - встановлення індикаторів прогресу, пов'язаних зі здоров'ям людини, доступністю для людини необхідних послуг з охорони здоров'я; духовність - державний пріоритет дотримання права на життя і здоров'я, не може бути підмінений іншими, перш за все матеріальними, цінностями в діяльності системи охорони здоров'я та інших галузей економіки; і національна безпека - актуалізація медико-біологічних, екологічних і техногенних ризиків, у тому числі пов'язаних із військовою загрозою для України, забезпечення здатності й високої готовності їх подолання", - зазначив Надутий.

Він підкреслив, що досягнення таких цілей передбачає реалізацію певних завдань, зокрема, збільшення тривалості та якості життя, очікуваної тривалості здорового життя, зменшення загального тягаря хвороб і зниженні дитячої смертності.

"Таким чином забезпечення своєчасного, справедливого й рівного доступу громадян до необхідних якісних медпослуг призведе до зменшення витрат на лікування, усунення випадків катастрофічних витрат, пов'язаних з лікуванням, забезпечення для громадян незалежно від місця проживання високої і рівної доступності первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини" , - сказав Надутий.

Він також додав, що під час вибору способів досягнення мети, вибір варіанта вирішення для включення до стратегії здійснюється на підставі моделювання та порівняння альтернатив при їх наявності.