Група "Першого грудня" пояснила, чому голосуватиме за Порошенка

Президент України Петро Порошенко здатен гарантувати безпеку України в той час, як деякі з кандидатів, що йдуть на президентські вибори, можуть повернути нас під вплив Росії.

На цьому наголосив учасник Ініціативної групи “Першого грудня”, керівник конгресу національних громад України Йосип Зісельс на прес-конференції в Укрінформі, де відомі інтелектуали заявили про підтримку на виборах Петра Порошенка.

“Дуже важливо, щоб ви відчули нашу тривогу за долю нашої країни, за її безпеку... Для нас безпека країни — це найважливіше, що є сьогодні і що буде на роки вперед. Ми дуже не хочемо, щоб наш народ повернули в авторитарне минуле”, - сказав він.

Водночас Зісельс зазначив, що в Україні ми можемо критикувати владу, можемо з нею сперечатися, в той час, як у країні, що знаходиться на сході від нас, такий діалог неможливий.

“Двічі після Революції Гідності ми зустрічалися з Президентом України Петром Порошенком — і це була дуже гостра і місцями не дуже приємна розмова, бо ми критикували за ті негаразди, які бачимо і які були зосереджені саме на верхівці нашої влади. Він реагував — не завжди адекватно, інколи також гостро. Але з ним можна розмовляти. Тому це один із чинників, який примушує нас, тих, хто підписався, заявити, що ми проголосуємо за Президента Порошенка. І в першому турі, і, якщо буде потрібно, і в другому”, - підкреслив Зісельс.

При цьому він констатував, що в суспільстві, у ЗМІ є “подвійна бухгалтерія”, коли дії влади розглядаються ніби крізь телескоп.

“Коли йдеться про негаразди, про недоліки, все перебільшується. Коли йдеться про здобутки, телескоп повертається іншим боком, і все виглядає дуже мізерним. Це навмисна кампанія з дискредитації Петра Порошенка”, - зазначив громадський діяч.

Він також наголосив, що, відповідно до соціологічних досліджень, майже половина виборців України готові проголосувати за популістів. І більшість кандидатів приймають на себе такі ролі популістські, бо люди очікують таких гасел.

“Соціологічні дослідження показують, що обов’язково буде другий тур, тому треба готуватися і до другого туру також. Ми наполягаємо на відкритості і на необхідності дебатів перед другим туром, щоб люди розуміли, кого обирають. Щоб популістські гасла не пройшли. Бо якщо ми збережемо країну, будемо і надалі мати можливість вирішувати багато питань всередині неї. Якщо програємо цю битву - не зможемо. І ми змушені сказати, що ця небезпека дуже велика. І зараз через вибори, через деяких кандидатів буде спроба реваншу, повернення нас у наше минуле, до Росії”, - застеріг Зісельс.

Читайте також: Група “Першого грудня” закликає голосувати за Порошенка

При цьому він висловив упевненість, що повернути Україну в імперію, яка створюється на сході від неї, не вдасться.

“Це найголовніше для нас, і ми повинні все зробити для того, щоб зберегти країну і той курс, яким вона - хай поволі, хай суперечливо, - але все-таки рухається. І тому ми, дев’ять людей, які підписали це звернення, проголосуємо за Петра Порошенка. Бо ми не бачимо альтернативи в головному питанні — хто вирішить питання безпеки нашої країни”, - підкреслив учасник Ініціативи.

Як зазначалося, звернення Ініціативної групи “Першого грудня” підписали В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.