Вісім кандидатів у Президенти "забули" в своїх програмах про Донбас і Крим - КВУ

З 44 кандидатів на пост Президента лише частина згадують в своїх програмах про внутрішньо переміщених осіб . Вісім кандидатів - взагалі не згадують в свої передвиборчих програмах про Крим та Донбас.

Про це на круглому столі в Укрінформі сказав представник Комітету виборців України Денис Рибачок.

“Комітет виборців України аналізував програми кандидатів в Президенти. Насправді тільки в кількох кандидатів є згадки про внутрішньо переміщених осіб. Це, очевидно, ті кандидати, які розглядають їх, в першу чергу, як свій електорат. Але інша негативна тенденція - 8 з 44 кандидатів забули взагалі про Донбас в своїх програмах, ви не знайдете згадки про Крим, про Донецьку, Луганську області", - сказав Рибачок.

Денис Рибачок

Він нагадав, що для голосування на виборах Президента внутрішньо переміщеним особам достатньо звернутися в орган держреєстру виборців і написати заяву про зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Таку заяву треба подати також напередодні другого туру президентських виборів.

Читайте також: Українців просять перевірити свої дані у Держреєстрі виборців

Інша ситуація, за словами Рибачка, з трудовими мігрантами.

"У них процедура схожа, єдине, їм потрібно додати документи, чому вони хочуть голосувати не там, де зареєстровані. Тобто людина зареєстрована в Житомирі, 10 років працює в Києві, їй треба пояснити, чому вона хоче голосувати в Києві", - навів приклад Рибачок.

Він додав, що Комітет виборців України днями відкриє гарячу лінію для виборців, на якій громадянам будуть пояснювати, як правильно оформити зміну місця голосування.