В Україні із 1 січня запрацюють оновлені правила для виноградарів і виноробів
Із 1 січня 2026 року в Україні запрацюють нові правила для виробників винограду та виноробної продукції, передбачені Законом «Про виноград, вино та продукти виноградарства».
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Зазначається, що новий Закон України «Про виноград, вино та продукти виноградарства», який набуває чинності з 1 січня 2026 року, встановлює сучасні вимоги до вирощування винограду, виробництва, маркування та обігу вина, а також гармонізує українську систему до європейських стандартів.
Одним із ключових елементів закону є захист географічних зазначень, зокрема назв вин та виноградної продукції, які пов’язані з певною місцевістю, кліматом чи традицією виробництва.
«Такі позначення підтверджують унікальні властивості продукту та підкреслюють його походження. Закон встановлює чіткі правила для офіційного визнання й охорони географічних назв, що дає можливість виробникам закріпити за собою регіональні бренди та гарантувати споживачам автентичну якість», - зауважили у відомстві.
Також передбачено створення Виноградарсько-виноробного реєстру, як державної системи, у якій буде зібрана інформація про виноградники, виробників та учасників ринку.
Закон також оновлює терміни та класифікацію виноробної продукції, встановлює стандарти якості та вимоги до маркування. Він визначає порядок державного контролю та загальні принципи розвитку виноградарсько-виноробної галузі.
У Держпродспоживслужбі зазначають, що впровадження нових правил відкриє додаткові можливості для українських регіонів, які мають давні виноробні традиції, сприятиме розвитку локальних брендів і посиленню конкурентоспроможності українських вин на внутрішньому та міжнародному ринках.
Як повідомлялось, на Херсонщину з Греції у межах міжнародного проєкту привезли перші саджанці оливкових дерев для висадки у теплицях, навесні їх пересадять у відкритий ґрунт.
Фото Укрінформу можна купити тут