В Україні із 1 січня запрацюють оновлені правила для виноградарів і виноробів

Із 1 січня 2026 року в Україні запрацюють нові правила для виробників винограду та виноробної продукції, передбачені Законом «Про виноград, вино та продукти виноградарства».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Зазначається, що новий Закон України «Про виноград, вино та продукти виноградарства», який набуває чинності з 1 січня 2026 року, встановлює сучасні вимоги до вирощування винограду, виробництва, маркування та обігу вина, а також гармонізує українську систему до європейських стандартів.

Одним із ключових елементів закону є захист географічних зазначень, зокрема назв вин та виноградної продукції, які пов’язані з певною місцевістю, кліматом чи традицією виробництва.

«Такі позначення підтверджують унікальні властивості продукту та підкреслюють його походження. Закон встановлює чіткі правила для офіційного визнання й охорони географічних назв, що дає можливість виробникам закріпити за собою регіональні бренди та гарантувати споживачам автентичну якість», - зауважили у відомстві.

Також передбачено створення Виноградарсько-виноробного реєстру, як державної системи, у якій буде зібрана інформація про виноградники, виробників та учасників ринку.

Читайте також: Доторкнутися до грона і полюбити своє

Закон також оновлює терміни та класифікацію виноробної продукції, встановлює стандарти якості та вимоги до маркування. Він визначає порядок державного контролю та загальні принципи розвитку виноградарсько-виноробної галузі.

У Держпродспоживслужбі зазначають, що впровадження нових правил відкриє додаткові можливості для українських регіонів, які мають давні виноробні традиції, сприятиме розвитку локальних брендів і посиленню конкурентоспроможності українських вин на внутрішньому та міжнародному ринках.

Як повідомлялось, на Херсонщину з Греції у межах міжнародного проєкту привезли перші саджанці оливкових дерев для висадки у теплицях, навесні їх пересадять у відкритий ґрунт.

Фото Укрінформу можна купити тут