Уряд зобов'язав обленерго забезпечити рівномірну черговість відключень

Оновлено

Кабінет міністрів ухвалив постанову, що зобов’язує обленерго забезпечити рівномірну та справедливу черговість відключень.

Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання уряду.

"Сьогодні затверджуємо відповідну постанову уряду, яка зобов’язує обленерго забезпечити рівномірну та справедливу черговість відключень. Також визначаємо, що пріоритетне енергозабезпечення матимуть об’єкти критичної інфраструктури, лікарні, військові підприємства та підприємства, які виконують мобілізаційні завдання", - сказав він.

Шмигаль додав, що сьогодні уряд також затвердив законопроєкт, який "дозволить суттєво покращити ситуацію на ринку електроенергії та розв’язати питання боргів на балансуючому ринку".

"Пропонуємо створення спеціальних рахунків для широкого кола субʼєктів, що дозволить забезпечити прийнятний рівень розрахунків. Це дасть змогу зменшити борги перед "Укренерго" і покращить ситуацію зі стійкістю нашої енергосистеми", - сказав Прем'єр-міністр.

Як згодом повідомила пресслужба Міністерства енергетики, згідно із затвердженим урядом документом, обласні та Київська міська військові адміністрації затверджують переліки об’єктів, яким має бути забезпечено пріоритетне електропостачання, а НЕК «Укренерго» визначає і передає обленерго дані, необхідні для рівномірного розподілу решти граничної потужності між іншими споживачами.

Читайте також: Рішення про тариф на світло для населення буде до кінця травня - Галущенко

До цього переліку споживачів можуть бути віднесені об’єкти, які забезпечують роботу: об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору та сектору системи життєзабезпечення; закладів охорони здоров’я; військових частин та територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки; підприємств оборонного комплексу; підприємств, діяльність яких важлива для забезпечення продовольчої, економічної та/або енергетичної безпеки країни, підприємств із неперервним циклом виробництва; електронних комунікаційних мереж; органів державної влади.

Водночас оператор системи передачі НЕК «Укренерго» має розраховувати граничну потужність, за винятком цих об’єктів, і доводити її величину до кожного оператора системи розподілу.

У свою чергу, оператори систем розподілу в межах цієї граничної потужності будуть формувати графіки погодинного відключення електроенергії та графіки обмеження і аварійного відключення споживачів.

«Ситуація зараз дуже складна, і всі розуміють, що обмеження електропостачання будуть і надалі. Але наша мета - зробити їх мінімальними за існуючих обставин, при цьому забезпечити максимально можливий справедливий підхід», - прокоментуваав міністр енергетики Герман Галущенко.

Постанова набирає чинності через місяць після її опублікування і діятиме протягом періоду воєнного стану і 6 місяців після його припинення чи скасування.

Як повідомлялося, в Україні продовжать створювати габіони та бетонні саркофаги для захисту для об'єктів критичної інфраструктури.