Аварійна допомога у четвер залучається навіть у денні години - Укренерго

У четвер, 23 травня, диспетчерський центр НЕК "Укренерго" вимушений залучати аварійну допомогу для енергосистеми і в денні години.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НЕК "Укренерго" у Фейсбуці.

У компанії нагадали, що у четвер погодинні графіки відключень світла діятимуть упродовж усієї доби. Причиною застосування графіків є значні пошкодження української енергоінфраструктури після п'яти масованих російських атак. Водночас, щільна хмарність в більшості регіонів заважає сонячним електростанціям працювати на максимумі своєї потужності в денні години.

"Сьогодні аварійна допомога з трьох країн Європи застосовується також і в денні години – з 09:00 до 17:00. Вчора, 22 травня, на запит «Укренерго» було активовано аварійне постачання електроенергії в Україну з 00:00 до 01:00 та з 21:00 до 22:00 з енергосистем Румунії, Польщі, Словаччини", - йдеться у повідомленні.

Імпорт електроенергії 23 травня запланований протягом доби з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови загальним обсягом 13 990 МВт-год.

Читайте також: В Україні до кінця доби діятимуть графіки відключень світла

Експорту не відбувається.

Водночас Міністерство енергетики передає, що через бойові дії залишаються без світла споживачі у семи областях.

Зокрема, на Харківщині залишаються без світла 37,5 тис. споживачів, на Донеччині - майже 48 тис., на Сумщині - 4,9 тис., у Запорізькій області - 3,7 тис., на Чернігівщині - 1,5 тис., на Дніпропетровщині - 79. У Херсоні знеструмлено понад 3 тисячі абонентів, в області – 25,8 тисяч.

Енергетики відновили електропостачання всіх споживачів у м. Харків та м. Чугуїв, які знеструмлювалися після обстрілів 22 травня. Заживлено також 8,2 тис. абонентів на Донеччині.

Через технічні причини упродовж доби залишалися без електропостачання 9,5 тис. споживачів на Дніпропетровщині.

Читайте також: Уряд доручив розробити справедливі графіки відключень світла

Повідомляється також, що через бойові дії залишилися без газу 60 домогосподарств на Харківщині, 51 споживач на Донеччині. Відновлене газопостачання 202 споживачам на Донеччині, 39 - на Сумщині.

Як повідомлялося, із 22 березня поновилися масовані російські атаки на енергетичні об'єкти. Зокрема, руйнувань зазнали Бурштинська, Ладижинська, Зміївська, Трипільська ТЕС, а також гідроелектростанції. Загалом уряд оцінює втрату генеруючих потужностей на рівні 8 ГВт.