Оборонні відомства України і Польщі починають активно співпрацювати з бізнесом - експерт

Ексклюзив

Міністерства оборони України і Польщі, а також інші міністерства, дотичні до сфери безпеки й оборони, починають активно співпрацювати з бізнесом.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу розповів Ярослав Романчук - голова правління Асоціації українського бізнесу в Польщі, співорганізатор XIX Міжнародного форуму «Польсько-українські дні бізнесу», який нещодавно відбувся у Варшаві.

Як зазначив експерт, XIX Міжнародний форум «Польсько-українські дні бізнесу», як і попередні, традиційно присвячувався торговельно-економічній співпраці між Україною і Польщею, але дещо змістилися акценти. Відтак на економічну співпрацю між Києвом і Варшавою його учасники дивилися через призму геополітичних викликів, які зараз є у світі, а також, частково, через проблемну ситуацію на спільному кордоні, де упродовж кількох місяців тривали протести польських перевізників та аграріїв. Утім, основний акцент під час квітневого форуму у Варшаві був зроблений на можливості співпраці між сторонами у контексті зростання витрат на оборону і безпеку і як це впливатиме на майбутню співпрацю між Україною і Польщею.

Як підкреслив голова правління Асоціації українського бізнесу в РП, ця тема, фактично, вперше обговорювалася публічно, оскільки раніше співпраця між підприємствами оборонно-промислового комплексу (ОПК) завжди була темою переговорів за зачиненими дверима. Цього разу організаторів заходу підтримали міністерства оборони України і Польщі, тому захід у Варшаві був націлений саме на таку співпрацю.

“Перше і основне: оборонні відомства обох країн погодилися і починають співпрацювати з бізнесом. Усі учасники форуму говорили про важливість співпраці з бізнесом, що проходило червоною лінією на цьому заході”,- підкреслив Романчук.

Він наголосив, що оборона і безпека – "це не лише зброя і це не тільки закритий клуб, а це набагато ширший контекст", адже на ринку є багато цікавих товарів і послуг, які присутні на відкритих торгах, де потрібне залучення бізнесу.

“Попри доволі натягнуті стосунки між Україною і Польщею упродовж останніх пів року, у сфері ОПК є розуміння щодо необхідності розвитку спільних підприємств як на території України, так і на території Польщі, і тут є надзвичайно великий потенціал”,- наголосив експерт.

За його словами, під час «Польсько-українських днів бізнесу» у Варшаві було обговорено спільне виробництво товарів подвійного призначення.

Читайте також: Торік кожним десятим індивідуальним підприємцем у Польщі став українець

“Це те, що раніше мало використовувалося в оборонній галузі, а зараз виходить на дуже потужний рівень, і тут якраз бізнес був ініціатором співпраці”, - підкреслив Романчук.

Він додав, що раніше оборонні відомства не дуже були зацікавлені у співпраці з бізнесом, а “зараз – це відкрита співпраця, є відкриті пропозиції до співробітництва”.

Експерт зауважив, що сьогодні суттєво збільшуються витрати на оборону і безпеку. Відтак, це призводить до того, що міністерства оборони повинні залучати бізнес до цих процесів.

Торкаючись питання нещодавнього розблокування польсько-українського кордону він підкреслив, що це “позитивний і правильний сигнал”.

“Це повинно суттєво вплинути на наші торговельно-економічні відносини. Важливою є стабільність, щоб український і польський бізнес більше не були заручниками цієї ситуації на кордоні”, - констатував голова правління Асоціації українського бізнесу в Польщі.

Романчук також поінформував, що ювілейний XX Міжнародний форум «Польсько-українські дні бізнесу» планується провести у другій половині жовтня цього року в Києві. Тема співпраці між країнами у сфері ОПК також буде провідною темою під час наступного форуму.

Як повідомлялося, 25 квітня 2024 року у Варшаві відбувся XIX Міжнародний форум «Польсько-українські дні бізнесу», де представники бізнес-спільноти Польщі та України обговорили можливості та шляхи зміцнення стійких партнерських взаємовідносин, спрямованих на економічний розвиток обох країн. У заході взяли участь представники міноборони обох країн, інших міністерств, залучених у питання промислового виробництва, представники ОПК обох країн, українські та польські підприємці.

Фото: euconlaw.com