Французька компанія оснащує літаки Медведєва та Шойгу найновішими системами зв'язку

Розслідування

Попри міжнародні санкції проти Росії, французька компанія, що базується в Шатору, продовжує постачати бортову електроніку для російських літаків. 

І не звичайних суден, а бортів, якими користуються головні розпалювачі та винуватці війни - найвище військове та політичне керівництво Росії. Йдеться про найсучаснішу систему, яка керує всією бортовою електронікою з кабіни пілота - від освітлення кабіни до бортової мережі передачі та зв'язку. Її інсталює PGA - французька дочірня компанія американської групи Astronics. Як передає Укрінформ, про це розповідає у своєму розслідуванні Le Parisien.

«Щоб обладнати, модернізувати або просто обслуговувати літаки російських лідерів і олігархів, російська влада звертається до фахівців компанії, розташованої за кілька тисяч кілометрів в Шатору, в самому серці Франції. Саме тут розташовується PGA - французька дочірня компанія американської групи Astronics зі штаб-квартирою в штаті Нью-Йорк, що спеціалізується на авіоніці», – йдеться у розслідуванні.

«Путін, Медведєв, Шойгу та інші діячі режиму тепер можуть насолоджуватися цією передовою французькою технологією, що забезпечує надійний секретний зв'язок для їхніх мобільних телефонів. Дякуємо, Франція!», - пишуть автори статті. Бізнес із росіянами не лише не припинився з початком повномасштабної війни, а лише розвинувся. Компанія заробила від €4 до €5 мільйонів російських грошей, що відповідає оснащенню семи літаків, твердять журналісти.

Серед літаків суперджети Іл-96 і Сухой 100 - цивільні повітряні судна, призначені для найвищого керівництва. Ними користуються зокрема Дмитро Медведєв, Сергій Шойгу та Дмитро Пєсков, а також деякі інші, разом з керівництвом ФСБ та аж до самого Путіна, який має власний Іл-96.

Читайте також: У Чехії заявили про спроби Росії паралізувати європейську залізничну мережу

Щоб обійти санкції, PGA відправляє свої комплекти у контейнерах, заповнених камерами, кабелями та електронним обладнанням до компанії, що має майстерню на старій радянській базі поблизу Єревана, столиці Вірменії. Але ця схема призупинилася з охолодженням російсько-вірменських відносин. Тож тепер коробки просто відправляють з Єревана до Москви, де на секретному аеродромі системи інсталюють. Це з’ясували завдяки трекерам - пристроям відстеження, які прикріплюються до вантажу.

Платежі на користь французької фірми PGA проходять через Дубай (Об'єднані Арабські Емірати).

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що антиросійські санкції мають діяти на повну силу і перестати бути фікцією, а Україна має отримати кошти із заморожених активів РФ за кордоном. 

Фото ілюстративне: ©Marina Lystseva/Getty Images