Кабмін скасував ПСО для експортерів електроенергії до ЄС

Кабінет Міністрів скасував покладання на експортерів електроенергії спецобов'язків із забезпечення безпеки електропостачання.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді України Тарас Мельничук. 

"Визнано [...] такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 07.07.2022 N 775 "Про покладення спеціальних обовʼязків на учасників ринку електричної енергії, що здійснюють операції з експорту електричної енергії, для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії протягом дії воєнного стану", - написав Мельничук.

Рішення було прийняте 13 квітня.

Читайте також: Україна у березні збільшила експорт електроенергії у 2,4 раза - DiXi Group

Як повідомлялося, із 12 липня 2022 року експортери виплатили за "експортним" ПСО 2,952 млрд грн. При цьому виплати не відбувалися із листопада 2022 року до квітня 2023-го та у липні, серпні й грудні 2023 року через відсутність експорту електроенергії.

У липні 2022 року Кабінет Міністрів увів "експортне" ПСО для експортерів електроенергії, яким передбачив перерахунок 80% прибутку від експорту ДП "Гарантований покупець". Держпідприємство, у свою чергу, перераховує ці кошти постачальникам універсальних послуг на ринку електроенергії для забезпечення їхньої діяльності.

Фото: ua-energy.org