Росіяни не дають МАГАТЕ доступу для перевірки інформації про військову техніку на ЗАЕС

МАГАТЕ знає про повідомлення й фотографії щодо присутності російських військових та техніки в одному з машинних залів Запорізької АЕС, однак експертам агентства не надають повний доступ до всіх зон станції.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в опублікованій на сайті МАГАТЕ  заяві його генерального директора Рафаеля Маріано Гроссі.

"МАГАТЕ відомо про інформацію в соціальних мережах та зображення, пов'язані з присутністю військовослужбовців і транспортних засобів всередині одного з машинних залів ЗАЕС", - зазначається у заяві.

Вказується, що про присутність таких транспортних засобів у машинних залах ЗАЕС повідомлялося в попередніх заявах генерального директора МАГАТЕ.

Водночас агентство поскаржилося, що російська окупаційна адміністрація на ЗАЕС не надає "своєчасний та належний" доступ експертам до усієї території станції.

Читайте також: Експерти МАГАТЕ підтвердили, що росіяни ведуть обстріли з території ЗАЕС

"ЗАЕС досі не забезпечила своєчасний та належний доступ експертів МАГАТЕ до всіх зон, важливих для ядерної безпеки, зокрема, до деяких частин машинного залу, ізоляційних воріт водойми-охолоджувача ЗАЕС та відкритого розподільчого пристрою 330 кВ на сусідній Запорізькій тепловій електростанції", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у соціальних мережах було поширено відео, на якому видно російську військову техніку, розташовану в машинному залі окупованої ЗАЕС.

Фото: Костянтин Ліберов