Блокування кордону може стати елементом «ідеального шторму» у потрібний для РФ момент - експерт

Ситуація з блокуванням українського кордону протестувальниками з сусідніх країн показує можливий сценарій "ідеального шторму", який росіяни можуть створити у певний момент для досягнення своїх цілей у війні проти України.

Таку думку висловив експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв в ефірі національного телемарафону "Єдині новини", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Експерт зауважив, що ситуація з блокуванням кордону поляками, а в майбутньому, можливо, протестувальниками з інших сусідніх країн ставить під питання нашу безпеку. 

"Вона показує умовним росіянам, які, це треба чітко усвідомлювати, проплатили всі крайні ліві і крайні праві партії ЄС за останні 20 років, що це можливо, що ми можемо зупинити кордон з Україною, ми можемо зупинити паливо, зерно, можемо не дати українцям щось вивозити і європейцям щось ввозити. Тобто вона показує сценарій, скажімо так, "ідеального шторму", коли, не дай боже, почнеться новий російський наступ, посиляться обстріли і ще й блокується кордон, та ще й провал по дипломатичній лінії. Тобто це все частина великої геополітичної проблеми, яку нам треба вирішувати", - сказав Краєв.

Читайте також: Польський міністр вибачився за розсипане на кордоні українське зерно

Він додав, що треба віддати належне Єврокомісії за рішення продовжити безмитний режим з Україною до 5 червня 2025 року разом із впровадженням захисних механізмів для держав-членів, які потерпають від надмірного українського експорту. 

"Єврокомісія була дуже чесним і виваженим брокером у цьому питанні. Вона не "підсуджувала" Україні, але при цьому не давала Польщі "зірватися з повідка", - вважає експерт.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 13 лютого польські фермери заблокували п'ять пунктів пропуску на кордоні з Україною, в чергах стоїть близько 1250 вантажівок.

Польські аграрії 9 лютого розпочали блокування декількох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. За словами організаторів страйку з незалежної профспілки фермерів «Солідарність», блокування доріг біля пунктів пропуску триватиме впродовж місяця, до 10 березня.

Читайте також: Прокуратура у Польщі відкрила справу щодо розсипаного українського зерна

Попередній уряд Матеуша Моравецького з 15 вересня минулого року в односторонньому порядку запровадив ембарго на ввезення українського збіжжя (пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник) на внутрішній ринок Польщі після того, як Єврокомісія відмовилася продовжити цю заборону на рівні ЄС. Новий уряд Дональда Туска вирішив поки не скасовувати це ембарго.

Фото: Закарпатська митниця