МВФ покращив прогноз для глобальної економіки у 2024 році

Попри нові геополітичні виклики, глобальна економіка продовжує демонструвати стійкість, причому в нинішньому році очікується більше на 0,2% зростання світового ВВП порівняно з попередніми прогнозами.

Про це заявив у вівторок під час презентації нового огляду «Перспективи світової економіки» (WEO) головний економіст Фонду П’єр-Олів’є Горінчас, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Глобальна економіка продовжує демонструвати чудову стійкість зі стабільним зниженням інфляції та збереженням зростання», - зауважив Горінчас.

Зокрема, за його словами, це збільшує шанси «м’якої посадки» для глобальної економіки в нинішніх умовах, однак ризики залишаються.

Так, за прогнозами Фонду, зростання світової економіки очікується на рівні 3,1% в 2024 році та 3,2% в 2025-му. При цьому, прогноз на 2024 рік на 0,2 відсоткового пункту вищий, ніж у жовтневій доповіді WEO

Причини таких очікувань – у більш високій, ніж передбачалося, стійкості економіки США та низки великих країн з ринком, що формується, а також країн, що розвиваються. Крім того, позитивну роль відіграла політика бюджетної підтримки в Китаї.

Тим не менше, прогноз на нинішній та наступний роки залишається нижчим від середньостатистичного в попередні десятиліття, який дорівнював 3,8% впродовж 2000-2019 рр. У цьому зв’язку вказується на низку змін після пандемії, а також початку повномасштабної агресії РФ проти України. Серед них – підвищений рівень директивних ставок центробанків для боротьби з інфляцією; згортання бюджетної підтримки на тлі високої заборгованості; низький рівень загального зростання виробництва.

Читайте також: МВФ: Важливо, щоб донори виконали свої зобов’язання з фінансової підтримки України

Водночас вказується, що, за прогнозами, загальна інфляція у світі знизиться до 5,8% в 2024 році та 4,4% в 2025 році.

Серед чинників, які можуть негативно вплинути на подальші прогнози, називаються нові стрибки цін на сировинні товари, через геополітичні виклики, в тому числі, атаками хуситів у Червоному морі. Це також впливає на поставки інших товарів, що може спричинити затягування жорстких грошово-кредитних умов. Інший ризик для світової економіки – можливість поглиблення проблем у секторі нерухомості в Китаї, а також підвищення податків та скорочення витрат у інших країнах.

Як повідомляв Укрінформ, огляд МВФ «Перспективи світової економіки» випускається періодично кілька разів упродовж року та вважається одним із основоположних документів для прогнозування трендів для глобальної та регіональної економік.