Японія передасть Україні партію енергообладнання

Фото

Японія передасть Україні сім високовольтних автотрансформаторів та п'ять газових турбін.

Про це повідомляє Міненерго за результатами зустрічі міністра Германа Галущенка з міністеркою закордонних справ Японії Йоко Камікавою, передає Укрінформ.

Зустріч міністра енергетики Германа Галущенка з міністеркою закордонних справ Японії Йоко Камікавою/Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

"За тісної координації Міненерго уряд Японії передасть Україні сім високовольтних автотрансформаторів та п’ять газових турбін. Зокрема, автотрансформатори були закуплені за кошти ЄБРР, а завдяки зусиллям Японії та Програми розвитку ООН України (UNDP) це великогабаритне енергетичне обладнання буде доправлене в Україну. Газові турбіни, придбані Японією, Україна отримає за посередництва та значного сприяння UNDP та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA)", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що надане Японією обладнання дасть змогу забезпечити безперебійне енергопостачання понад 6 мільйонам українців, зокрема у районах, що постраждали від прицільних російських атак на об’єкти енергетичної інфраструктури. Встановлення автотрансформаторів, обладнання, яке ворог руйнував чи не найчастіше, посилює стійкість енергосистеми, а газові турбіни відповідають пріоритетам України у децентралізації енергосистеми.

Читайте також: Японія надасть Україні технологію із виробництва біопалива - Kyodo

"Ми плануємо найближчим часом оголосити про надання ще двох додаткових автотрансформаторів через UNDP для ефективної та безперебійної роботи електромережі", – сказала Камікава під час зустрічі.

Галущенко подякував японській стороні за надану підтримку та готовність і надалі допомагати Україні. Він також відзначив участь Японії у роботі груп з реалізації Формули миру, зокрема її першого пункту – ядерна і радіаційна безпека.

Зазначається, що уряд Японії та UNDP вже надали 1200 генераторів і 1000 блоків живлення державним установам і аварійно-рятувальним службам України.

Читайте також: Посол Японії: Наша підтримка України буде непохитною і в новому році

Як повідомлялося, на початку жовтня 2023 року Програма розвитку ООН та Японія придбали і передали два високовольтні автотрансформатори для потреб НЕК "Укренерго".