Чехія планує накласти санкції на компанії із третіх країн за реекспорт товарів в Росію - ЗМІ

Влада Чехії розглядає можливість застосування санкцій проти компаній із третіх країн, які закуповують техніку в Чехії, щоб потім реекспортувати її в Росію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Radio Prague International із посилання на видання Denik N.

За останні місяці Denik N виявив декілька випадків доставки в Росію товарів чеських компаній, на які було введено ембарго. Серед таких товарів були станки, експорт яких обмежений діючими санкціями, які, проте, діють лише на прямий експорт із Чехії в Росію.

Зазначається, що подібне обладнання може бути використане для виготовлення зброї.

Видання інформує, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну експорт із Чехії в країни Центральної Азії різко зріс, і що частина поставок до Киргизстану та Казахстану прямують далі.

«Що стосується рішення з боку Чеської Республіки, то можна розглянути можливість прийняття національного закону про санкції, проте це питання спочатку необхідно обговорити із Міністерством закордонних справ», – заявив міністр промисловості та торгівлі Марек Вошалік.

Водночас він додав, що зупинити експорт конкретного виду товарів до певних країн тільки через кілька випадків із порушенням ембарго не вийде.

Читайте також: Євросоюз завершує розробку 12-го пакету санкцій проти Росії - Боррель

«Ми не можемо завдавати шкоди тим компаніям, які ретельно працюють та слідкують за дотриманням правил», – підкреслив Вошалік.

Як повідомлялося, Москва використовує прогалини в експортному контролі, закуповуючи через Китай, США, країни Європи, Азії та Близькому Сході величезну кількість західних технологій для ведення війни проти України.