День підприємця: успішні попри війну

Про фактори підприємницького успіху у складний для України час

3 вересня в Україні відзначається День підприємця. Сьогодні це свято українців, які в умовах повномасштабної збройної агресії РФ проти України зберегли свої підприємства та продовжують розвиватися.

Саме про це інформаційна кампанія Міністерства фінансів України та Фонду розвитку підприємництва «5-7-9%: УСПІШНІ попри війну» – історії про людей та бізнеси, які вистояли в умовах війни. Які попри всі труднощі створюють нові робочі місця, сплачують податки, наближаючи перемогу України.

Активність бізнесу як фактор фінансової стабільності

Понад три з половиною роки в Україні діє урядова програма для підприємців “Доступні кредити 5-7-9%”. І майже два роки з них програма працює в умовах повномасштабної війни. Мінфін та Фонд розвитку підприємництва щотижня детально інформують про хід програми. Реальні історії  можна знайти за хештегом #УСПІШНІ_попри_війну. Так, за два останні місяці опубліковано близько півтора десятка історій про підприємців різних галузей, багатьом з яких довелось релокувати бізнес та відновлюватися після деокупації. При цьому вони активно підтримують наших захисників та допомагають постраждалим від війни, а деякі з них – зараз відстоюють незалежність нашої країни безпосередньо у лавах ЗСУ.

ТОВ «ГУДГРЕЙНОІЛ» попри війну ні на день не зупиняло свою роботу.

«Власними силами і ресурсами підприємства доводилось облаштовувати блокпости, возити до Запоріжжя гуманітарну допомогу для Маріуполя.

Зараз компанія змогла адаптуватись до нових умов та викликів: ми зберегли колектив і налагодили поставки. Продовжуємо розвиватись та долучатись до надання допомоги постраждалим та ЗСУ – купівлі авто, дронів, комплектуючих.

Мета: досягнення перемоги й активна праця над відновленням і розвитком нашої держави», – розповідає керівник та засновник підприємства Юрій Гудима, який з перших днів повномасштабного вторгнення долучився до тероборони, а зараз служить у підрозділі ударної аеророзвідки Збройних Сил України.

ТОВ «ГУДГРЕЙНОІЛ» – один з найбільших у Кіровоградській області експортерів сільськогосподарської продукції і продуктів переробки. Завдяки Державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%» компанія розширила автопарк та отримала кредитну лінію для поповнення обігових коштів, що дозволило зміцнити свої позиції, закупивши нові обсяги с/г продукції.

***

Історія про компанію «АРІС» із незламного Харкова, що виробляє пакування за високими європейськими стандартами.

Із початком повномасштабного вторгнення активи підприємства були пошкоджені: внаслідок ворожих обстрілів виробництво зазнало серйозних руйнувань, а складське приміщення знищено ворожою ракетою С-300.

Внаслідок цього влучання було втрачено продукції майже на 20 млн гривень. На щастя, співробітники не постраждали, а вціліле обладнання частково було переміщено до Кременчука.

Після деокупації Харківщини відважні працівники АРІС поступово відновлюють роботу своєї нової фабрики.

«Завдяки доступному кредитуванню «5-7-9%» компанія успішно розвивалась до повномасштабної війни, а після деокупації, завдяки лонгації за програмою,  – отримала можливість відновити склад готової продукції та виконати свої зобов’язання перед замовниками.

Ми закріпились на рівні, що дозволяє витримувати рентабельність, яка була до війни. Тому наша стратегія на 2023 – тримати рівень прибутковості, який є зараз.

Щодо майбутніх планів, то це розширення співпраці з країнами Європейського Союзу», – директор компанії Євген Миколайович Титаренко.

***

«Сприяння активності бізнесу, його прагнення до успіху попри війну – важливі чинники нашої фінансової стабільності та подальшого відновлення країни. Уряд досягає цієї мети, зокрема, завдяки державній програмі підтримки мікро- малого та середнього підприємництва «Доступні кредити 5-7-9%». За час дії воєнного стану в Україні укладено понад 36 тисяч кредитних договорів на загальну суму, яка на сьогодні наближається до 140 млрд гривень. Програма є рушійною силою розвитку малого бізнесу і суттєвою допомогою банківському сектору, які спрямовують свої зусилля на підтримку економіки держави та наближення нашої перемоги над віроломним ворогом», – коментує заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, Голова Ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук.

«Вармхаус груп» – молода команда натхненних та кваліфікованих спеціалістів, яка надає повний спектр робіт, що пов’язані із лазерною порізкою, гнуттям, механічною обробкою, зварюванням та фарбуванням металу, зокрема, у виробництва меблів.

Роман Зелінський, директор компанії:

«Тривала та успішна співпраця з нашим ключовим фінансовим партнером Укргазбанком і Фондом розвитку підприємництва дозволила нам взяти участь у Державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%».

Компанії вдалося розширити машинний парк двома сучасними виробничими комплексами: роботизованого зварювання Panasonic та лазерного різання металу Golden Laser.

Це нам надало можливість збільшити обсяг виробництва, створити додаткові робочі місця і закласти підґрунтя для майбутнього розвитку та масштабування».

Програму реалізує Фонд розвитку підприємництва (ФРП), єдиним учасником якого є Уряд України в особі Мінфіну, що координує всі аспекти діяльності Фонду.

***

«Доступні кредити 5-7-9%» запроваджено три роки тому за ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Так Фонд розвитку підприємництва став агентом держави у втіленні проєктів з підтримки фінансування малого бізнесу в Україні, - розповідає виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон. - Завдяки 25-літньому досвіду Фонду з реалізації кредитних програм банківського партнерства у співпраці з ЄС та Урядом Німеччини через KfW, нам вдалося швидко та ефективно запровадити доступне кредитування бізнесу. Однак Програмі також судилося стати суттєвою підтримкою для бізнесу і загалом для фінансової стабільності держави спочатку в умовах пандемії й зараз, під час війни”.

Андрій Гапон нагадує, що одним із останніх новшеств програми стала можливість використання лізингу – «Доступний лізинг 5-7-9%». “Незважаючи на всі виклики, з якими стикається бізнес, така програма набирає обертів»  – стверджує він.

Сільськогосподарське підприємство «СУРА АГРО» розташувалось у мальовничих селах Миколаївка та Новомиколаївка на Дніпропетровщині.

Головна спеціалізація – вирощування зернових та олійних культур.

У липні цього року підприємство вирішило розширити свій технічний парк, придбавши за допомогою програми «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» вантажний автомобіль-самоскид SCANIA для транспортування зерна.

«Це було виважене та прораховане рішення, яке дозволить нам не залежати у питаннях збуту від посередників, а зекономлені кошти на логістиці – спрямовувати на інші потреби господарства», – ділиться досвідом керівниця «СУРА АГРО» Аліна Скрипник, яка вже більше 20 років присвячує агробізнесу.

Аліна – справжня візіонерка. Вона переконана: сьогодні сільське господарство – це платформа для змін, інновацій та взаємодії.  Її приклад надихає та підтверджує нову реальність – жінки можуть стати успішними лідерами у будь-якій галузі, у тому числі в стратегічно важливому для України агросекторі.

***

Сьогодні «Доступні кредити 5-7-9%» надаються підприємцям 45 уповноваженими банками. Держава продовжує здійснювати всі необхідні компенсаційні виплати на користь бізнесу за укладеними кредитними договорами у межах Програми. З моменту старту держпрограми підприємництва отримали від уповноважених банків близько 71 тисячу кредитів на загальну суму майже 227 млрд грн, з яких 48 тис. – від банків державного сектору економіки на понад 100 млрд гривень (станом на 28.08.2023).

За роки її реалізації найактивнішим гравцем був і залишається ПриватБанк.

«Наша мета – не просто підтримати бізнес, а надати йому можливість розвиватися навіть в умовах війни. Серед наших клієнтів – велика кількість компаній з деокупованих Київщини, Харківщини, Чернігівщини та Сумщини. ПриватБанк готовий фінансувати бізнеси, які працюють по всій території України, окрім зон безпосередніх бойових дій та наближених до них”, - розповідає куратор Програми від банку, Член Правління з питань малого і середнього бізнесу ПриватБанку Євген Заіграєв

Ігор Матвєєв 20 років тому перетворив збанкрутілий колгосп у Знам'янці на успішне господарство площею 1000 га, а під час війни він невпинно продовжує розвивати своє підприємство, зберігати робочі місця та інвестувати у бізнес.

Таким чином підприємець не тільки підтримує економіку країни, а й велику частину прибутку віддає на потреби сил оборони, які захищають нашу землю від агресора. 

Завдяки ПриватБанку фермерське господарство скористалося Державною програмою «Доступні кредити 5−7−9%», отримавши 2 млн грн на поповнення обігових коштів і 8 млн грн на купівлю нового комбайну.

За його словами, у Приватбанку очікують значного потоку заявок та збільшення кредитного портфелю в цьому році. Зокрема, новими умовами державної програми “5-7-9%” встановлено декілька пріоритетних напрямів пільгового кредитування, в першу чергу – фінансування аграріїв. 

Інформаційна кампанія «5-7-9%: УСПІШНІ попри війну» триває, тож продовжуємо слідкувати за неймовірними історіями про відважних українських підприємців.

Марина Нечипоренко, Київ