Припинення роботи «зернового коридору» може мати тиск на гривню - Нацбанк

Реалізація сценарію з припиненням роботи “зернового коридору” матиме негативні наслідки для українського експорту; в Нацбанку не виключають можливого посилення тиску на гривню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національного банку.

“Зерновий коридор” працює з перебоями, а росія постійно шантажує світ припиненням його функціонування. Реалізація сценарію з припиненням його роботи матиме негативні наслідки для українського експорту з відповідним зниженням валютних надходжень у країну та можливим посиленням тиску на курс гривні", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що ускладнити ситуацію можуть обмеження поставок українського продовольства окремими європейськими країнами.

Читайте також: У МЗС України майже на 100% впевнені, що Росія вийде із «зернової угоди» в липні

У регуляторі нагадують про підвищені проінфляційні ризики, зокрема, з огляду на безпекову ситуацію і російські теракти проти об’єктів критичної інфраструктури. Так, руйнування Каховської дамби, за оцінками НБУ, матиме додатковий внесок у річну інфляцію на рівні 0,3 відсоткового пункту через ускладнення роботи низки підприємств і часткову втрату врожаю овочів.

Як повідомляв Укрінформ, росія продовжує перешкоджати експорту українського зерна, навмисно сповільнюючи перевірки та активно блокуючи деякі судна.