ДБР викрило незаконні схеми експорту металобрухту, які завдали державі збитків на 350 мільйонів

Державне бюро розслідувань інкримінує працівникам Волинської митниці впровадження незаконних схем експорту.

Про це повідомляє пресслужба ДБР у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Працівники ДБР проводять розслідування причетності працівників Волинської митниці до незаконних схем масштабного вивезення металобрухту до країн ЄС. Збитки оцінюються у 350 млн грн”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, компанії, які експортують металобрухт до країн Євросоюзу, можуть отримати сертифікат EUR.1, якщо підтверджують українське походження сировини. Він дозволяє зменшити сплату експортного мита зі 180 євро до 3 євро за тонну. Чимало підприємств, які не могли підтвердити походження сировини, надавали фіктивні документи, на підставі яких працівники митниці за винагороду оформлювали експортерам відповідний сертифікат.

Читайте також: ДБР провело обшуки в банку президента московського футбольного клубу «ЦСКА»

За оперативними даними, впродовж 2022-2023 років в результаті дії такої схеми через Волинську митницю до країн ЄС комерсанти вивезли близько 45 тисяч тонн металобрухту. Державі завдано збитків на 350 млн грн.

Читайте також: Незаконно завезені в Україну гаджети на ₴112 мільйонів передали військовим

Розпочато кримінальне провадження за фактами зловживань службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України). Посадовцям загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років.