Україна вже експортувала «зерновим коридором» понад 18 мільйонів тонн збіжжя

Від початку роботи "зернового коридору" (1 серпня 2022 року) Україна експортувала понад 18 мільйонів тонн зернових та олійних культур.

Про це сказала посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева під час пресконференції у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Загалом вже понад 22 млн т аграрної продукції було поставлено з початку роботи "зернового коридору". Зернових та олійних - понад 18 млн т", - зазначила Трофімцева.

Вона зауважила, що Україна могла б експортувати набагато більше продовольства, якби морські порти працювали на повну потужність.

Читайте також: ООН щодня співпрацює з українським урядом щодо «зернової угоди» - координаторка системи ООН

За словами Трофімцевої, щомісяця Україна в кращому випадку експортує 60-65% від тих обсягів поставок агропродукції закордон, які були до початку повномасштабного вторгнення.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі 17 листопада 2022 року Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина домовились про продовження «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море» ще на 120 днів. Вона почала роботу 22 липня 2022 року, а перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня. Угода діє до 18 березня 2023 року.

Фото: Мінінфраструктури