Держкоматом заборонив експлуатацію чотирьох енергоблоків Запорізької АЕС

Державна інспекція ядерного регулювання України заборонила експлуатацію енергоблоків № 3, 4, 5, 6 відокремленого підрозділу «Запорізька АЕС» державного підприємства «НАЕК «Енергоатом».

Як передає Укрінформ, про це Держатомрегулювання повідомляє у Телеграмі.

«Державною інспекцією ядерного регулювання України видано розпорядження від 10 лютого 2023 року про обмеження експлуатації енергоблоків №№3, 4, 5, 6 Запорізької АЕС, як об’єкта державного нагляду, внаслідок неможливості усунення виявлених порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки. Відтак експлуатація вказаних ядерних установок на енергетичних рівнях потужності є забороненою», - йдеться у повідомленні.

Держатомрегулювання при виданні зазначеного розпорядження врахувало, що промисловий майданчик Запорізької АЕС зазнає періодичних обстрілів, повітряні лінії зв’язку із енергетичною системою України пошкоджені.

Читайте також: росіяни завезли на ЗАЕС персонал з Калінінської атомної станції

Крім того, виробничі приміщення ЗАЕС, зокрема інформаційно-кризовий центр, не можуть використовуватися за призначенням через розташування у них російських військових. Внаслідок захоплення експлуатуюча організація "Енергоатом" не має належних можливостей для постачання товарно-матеріальних цінностей на Запорізьку АЕС.

"Ці факти свідчать про порушення фундаментальних принципів забезпечення безпеки атомних станцій як реалізації стратегії глибокоешелонованого захисту, забезпечення культури безпеки, відповідальності експлуатуючої організації", - наголосили в Держатомрегулювання.

Також встановлено порушення вимог законодавства, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, документів дозвільного характеру, зокрема ліцензій на експлуатацію ядерних установок.

Внаслідок захоплення російськими військовими промислового майданчику не забезпечується функціонування системи фізичного захисту ядерної установки.

Читайте також: Постійні місії МАГАТЕ працюють на всіх українських АЕС - Шмигаль

Як повідомлялося, Енергодар захоплений російськими військами з початку березня 2022 року. Найбільшу в Європі атомну станцію росіяни перетворили на військову базу.

Українська влада наголошує, що для відновлення ядерної безпеки росія повинна повністю вивести свої війська та техніку із Запорізької АЕС.