Генсек ООН веде переговори щодо відновлення участі росії в «зерновій угоді»

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш веде активні переговори щодо відновлення участі росії в зерновій угоді.

Як передає Укрінформ, про це повідомив речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік у неділю.

Речник зазначив, що Гутерреш «глибоко занепокоєний ситуацією, що склалася навколо Чорноморської зернової ініціативи й відклав свій від'їзд в Алжир на саміт Ліги арабських держав на один день, щоб зосередитися на цьому питанні».

Генеральний секретар продовжує брати участь в інтенсивних контактах, спрямованих на відновлення участі росії в зерновій угоді, зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, судно Ikaria Angel з 40 тисячами тонн зерна на борту, що призначалося для Ефіопії, в неділю не змогло вийти з українського порту через блокаду, яку відновила росія після виходу із «зернової угоди».

Читайте також: НАТО закликає росію терміново повернутися до «зернової угоди»

Напередодні рф звинуватила Україну і Британію в «теракті проти кораблів чорноморського флоту та цивільних суден, задіяних у гарантуванні безпеки «зернового коридору», і заявила про вихід із Чорноморської зернової ініціативи.

Вранці 29 жовтня на рейді тимчасово окупованого Севастополя пролунали вибухи. Україна не підтверджує свою причетність до них.

Читайте також: Кулеба — про «зернову угоду»: росія давно прийняла рішення відновити «голодні ігри»

У Стамбулі 22 липня на пропозицію Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Гутерреш закликав продовжити термін дії Чорноморської зернової ініціативи, що спливав 22 листопада.