Від початку війни уряд залучив від продажу ОВДП 149 мільярдів

Уряд від початку повномасштабної війни залучив від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) 149,1 млрд грн в еквіваленті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Упродовж повномасштабної війни росії проти України уряд залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 100 217,7 млн грн, 1 072,5 млн дол. США та 468,4 млн євро й направив на погашення за внутрішніми борговими цінними паперами 164 209,9 млн грн, 1 681,2 млн дол. США та 168,0 млн євро", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з квітня до серпня, а також із початку жовтня сальдо внутрішніх боргових операцій уряду було від'ємним, і за підсумками 1 – 16 жовтня, зокрема, становило 16,5 млрд грн.

У березні та вересні обсяги залучених урядом коштів на аукціонах із продажу ОВДП перевищували витрати на погашення внутрішніх боргових інструментів.

Читайте також: Мінфін розмістив військових облігацій на понад ₴3,6 мільярда

При цьому впродовж дії воєнного стану Міністерство фінансів підвищувало дохідності за низкою гривневих паперів (максимальна дохідність становила 16% річних), а також за всіма доларовими ОВДП (максимальна дохідність – 4,5% річних). Ставки за гривневими військовими облігаціями на 3 місяці, а також за ОВДП, номінованими в євро, поки не змінювались і становлять 9,5% річних та 2,5% річних відповідно.

Міністерство фінансів 13 жовтня здійснило погашення валютних військових ОВДП на суму 141,85 млн дол. США.

Як повідомлялося, у зв’язку з російською агресією український уряд ухвалив рішення про поетапний випуск військових облігацій. Планується здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн.

Мінфін проводить аукціони з продажу ОВДП щовівторка, починаючи з 1 березня.