Голова Запорізької ОВА: Чекаємо від МАГАТЕ конкретних рішень, а не стурбованості

Місія МАГАТЕ, яка зараз працює на захопленій росіянами Запорізькій АЕС, має ухвалити конкретні рішення, а не просто висловлювати стурбованість.

Про це в ефірі телеканалу «Настоящее время» сказав голова Запорізької ОВА Олександр Старух, передає Укрінформ.

"Сподіваюся, що МАГАТЕ зможе все ж таки виконати свої функції. Є надія, що міжнародна організація зробить свої висновки, враховуючи всі загрози, і ми разом убезпечимо світ від абсолютно реальної загрози з боку росії. Або ми разом вирішуємо питання, які є, або вирішать за нас. Ми чекаємо від МАГАТЕ рішень. Конкретних рішень, а не просто заяв про стурбованість", - зазначив Старух.

Він додав, що очікує на чіткі пропозиції за результатами роботи міжнародної місії та на демілітаризацію станції.

Читайте також: росіяни вивезли із ЗАЕС військову техніку перед приїздом місії МАГАТЕ - Генштаб

Старух також заявив, що Україна чекала на візит міжнародної організації пів року. Окрім того, були сподівання, що весь світ завдяки незалежним журналістам побачить, що коїться зараз на станції, і яку загрозу несуть дії окупанта для ядерної безпеки всієї Європи та світу. Проте сподівання не справдились, адже на ЗАЕС допустили лише російських пропагандистів.

"Необхідно запровадити безпечну зону навколо атомного об'єкта, а також постійний контроль за безпекою", - наголосив очільник області.

Він заявив, що російська сторона не грає за загальноприйнятими правилами, і нагадав, як військові рф з гелікоптерів обстрілювали житлові будинки з мирними мешканцями Енергодара. Після того, як місія прибула на об'єкт, загарбники не стріляли, і, за словами очільника області, це вже плюс.

Читайте також: Енергоатом закликає не вірити російським фейкам про місію МАГАТЕ та ситуацію на ЗАЕС

Як повідомляв Укрінформ, місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з його главою Рафаелем Гроссі прибула до України і 1 вересня відвідала захоплену рф Запорізьку АЕС.

росіяни 1 вересня обстріляли дорогу по наперед узгодженому маршруту руху місії МАГАТЕ.Також війська рф з мінометів обстрілювали місто Енергодар. Пізніше загарбники відкрили вогонь із РСЗВ та з гелікоптерів. Повідомлялося про загиблих і поранених.

На ЗАЕС залишилися п'ять представників місії МАГАТЕ, які продовжать роботу на станції.

Читайте також: Зеленський: Метою українських і міжнародних зусиль є демілітаризація Запорізької АЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.