Україна запропонує ЄС заходи щодо уникнення подвійного оподаткування для біженців

Економічний штаб при Кабінеті Міністрів погодив пакет швидких рішень щодо уникнення подвійного оподаткування українських біженців в країнах ЄС. Найближчим часом пропозиції будуть направлені до всіх податкових установ та урядів країн, які прийняли мігрантів з України.

Про це в Фейсбуці повідомив старший економіст Ukraine Economic Outlook, член Економічного штабу при Кабміні Михайло Кухар, передає Укрінформ.

«При повному і, я б сказав, щирому і професійному схваленні першого віцепрем'єра Юлії Свириденко та першого заступника міністра економіки Дениса Кудіна пакет перших швидких рішень щодо проблеми подвійного оподаткування наших вимушених мігрантів в ЄС на Економічному штабі при КМУ погоджено», — йдеться в повідомленні.

За словами Кухара, вже за два-три дні уряд України направить листа за підписом першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки Юлії Свириденко до всіх податкових відомств та урядів ЄС з проханням застосувати «ковідний прецедент» до громадян України, які вимушено опинилися в країнах не свого податкового резидентства. Відповідне рішення було ухвалено ЄС в період пандемії COVID-19, коли мільйони людей через скасування авіарейсів вимушені були залишитися в країнах не свого податкового резидентства, і до них не було застосовано «правило податкового резидентства 180 днів».

Читайте також: Оформлення українського паспорта у Євросоюзі: МВС планує долучити ще сім країн

Ще однією пропозицією, як зазначив Кухар, будуть підготовлені зміни до відповідних інструкцій НБУ та Державної податкової служби, щоб дозволити українським фізособам-підприємцям відкривати рахунки в іноземних банках.

Крім того, наразі готуються пропозиції щодо надання можливості вибору податкового резидентства між Україною та країною ЄС.

Читайте також: Управління Верховного комісара ООН у справах біженців планує відкрити офіс в Одесі

Як повідомлялося, з початку повномасштабної агресії рф, за даними Агентства ООН у справах біженців, зафіксовано понад 10 млн перетинів кордону з України. Майже чотири мільйони українців подали документи на тимчасове проживання в сусідніх країнах, найбільша кількість – у Польщі, де оселилося понад 1,2 млн осіб.

Фото: dpa