Додатковий збір на імпортні товари: уряд просять провести консультації з бізнесом

Український союз промисловців і підприємців, а також Антикризовий штаб допомоги бізнесу наполягають на проведенні детальних консультації із бізнесом щодо введення додаткового збору на імпортні товари і послуги.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба УСПП.

«УСПП, Антикризовий штаб допомоги бізнесу наполягають на проведенні детальних консультації із бізнесом, що має зовнішньоторговельні операції. УСПП за те, щоб максимально стимулювати внутрішнє виробництво та створювати робочі місця. Втім, необхідно зробити аналіз поточної ситуації та впливу такого рішення на ринок і кінцевого споживача», - йдеться в повідомленні.

Як переконані в діловому союзі, зазначена урядова концепція має містити виключення для товарів критичного імпорту. За 6 місяців війни та руйнування окупантами цивільної і виробничої інфраструктури низка промисловців втратили чи мають значні пошкодження обладнання. Для ремонту або ж заміни яких необхідні комплектуючі, сировина, котрі не виготовляються в Україні.

Представники бізнесу впевнені, що додаткові мита неминуче ляжуть на плечі кінцевого споживача, призведуть до подорожчання імпортних/вітчизняних продуктів. Відтак, паралельно із підвищенням зборів необхідно продумати компенсаторні механізми для стримування інфляції, підтримки платоспроможності громадян.

«Загалом ініціатива про додатковий імпортний збір має отримати обґрунтування. Варто визнати ризики: це загроза збільшення сірого імпорту, неконкурентна перевага для бізнесу, що працює за кордоном і може користуватися там валютною виручкою, деяке збільшення вартості товарів для споживачів», - зауважили в УСПП.

Читайте також: Оренда держмайна: за перше півріччя уклали договорів майже на 4 мільйони

Як повідомлялось, Кабмін розробляє законопроєкт про запровадження 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг.