До відправлення готові 15 суден із українським зерном, на черзі – ще два

Наразі до відправлення зернових із українських портів технічно готові 15 суден, два фіналізуються.

Як передає Укрінформ, про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного марафону «Єдині новини», повідомляє пресслужба міністерства.

1 серпня судно Razoni під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тисячами тонн української кукурудзи вийшло з Одеського порту. Це – перше судно, яке вийшло з українського чорноморського порту за час повномасштабної війни.

«Кукурудза експортується в Північну Африку. У рамках моніторингу нашого чотиристороннього Спільного координаційного центру, створеного в Стамбулі, насамперед іде мова стосовно проходження до Босфору, далі – вільна траєкторія згідно з класичними маршрутами відповідних комерційних суден», – зазначив Висоцький.

Спільний координаційний центр посилив спостереження за кораблями з України, адже він гарантував усі безпекові моменти.

"На сьогодні є підтвердження за технічною готовністю близько 15 суден, два фіналізуються. Далі буде двосторонній рух, у тому числі про підхід суден для завантаження", - зазначають у міністерстві.

Насамперед вони націлені на перевезення зернових культур: кукурудзи, пшениці, ячменю, а потім – ще й олійних культур та продуктів переробки. Кожне зі суден здатне вмістити від 10 до 60 тис. тонн.

Читайте також: Черги на відправку чекають 16 суден з українським продовольством - Президент

Стосовно умов, то, за домовленостями, як пояснив Висоцький, рух вантажних кораблів має бути тільки в світлу пору доби. Крім того, для безпеки їх супроводжує протимінний плавальний засіб. Обмежень за кількістю суден, які можуть курсувати, немає. Проте є подані заявки та узгоджений графік – тож усе має відбуватися згідно з ним, пояснив представник Мінагрополітики.

Висоцький також акцентував, що саме дасть Україні розблокування чорноморських портів. Так, надходження від реалізації цієї продукції отримають українські фермери. Далі вони сплачують податки у державний та місцевий бюджети, чим дуже підтримають громади України, виплатять заробітні плати своїм працівникам. Ідеться про суттєві суми, адже 50 млн тонн експортної сільгосппродукції оцінюється мінімум у $15 млрд.

Як повідомлялось, 1 серпня, вперше з 24 лютого, з Одеського порту вийшло судно з українським продовольством. На його борту понад 26 тис. тонн кукурудзи. Судно Razoni під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі, Ліван. Воно рухатиметься коридором, безпеку якого підтвердили ООН та Туреччина. На сьогодні в портах Одещини залишаються ще 16 суден із українським збіжжям, які чекають на відправлення.

Прохід судна є тестом для «зернового коридору».