Боррель очікує швидкого вирішення проблеми експорту українського зерна

Європейський Союз сподівається, що за допомогою ООН вдасться знайти швидке рішення, яке дозволить забезпечити експорт українського зерна.

Як повідомляє Укрінформ, про це у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Стосовно вигаданого або реального впливу наших санкцій на треті країни, зокрема, африканські, які значно залежать від російського й українського зерна та добрив. Дуже чітко зрозуміло, де полягає відповідальність за продовольчу кризу. Наші санкції не спрямовані проти російського експорту зерна або добрив. Дотепер саме російська агресія та її блокада у Чорному морі не дозволяє Україні експортувати зерно», - зазначив Боррель.

Він висловив сподівання, що переговори під егідою генерального секретаря ООН дозволять швидко розв'язати цю проблему.

Читайте також: Експорт зернових відстає від графіка минулого сезону на 40%

«Я поінформував своїх африканських колег, що ми готові допомогти їм у подоланні будь-яких ускладнень, з якими вони можуть стикнутися у зв’язку з нашими санкціями. І водночас закликав їх не дозволити обдурити себе брехнею та дезінформацією з боку російської влади стосовно цієї теми», - додав Високий представник ЄС.

Як повідомлялося, у зв’язку із військовою агресією росії в Україні заблоковано більше 20 мільйонів тонн зерна, що було призначено на експорт, у тому числі в рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН. ЄС організував так звані «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення зерна суходолом, але це лише частково полегшує проблему. На цьому тлі в Туреччини за участі ООН відбулися переговори щодо можливих шляхів виходу із ситуації.