Україна закликає банкірів США та Європи розірвати зв’язки з компаніями, які торгують нафтою рф

Україна закликає керівників банків США та Європи розірвати зв’язки з компаніями, які торгують російською нафтою, та припинити кредитувати воєнні злочини рф.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

"Радник Президента України з економічних питань Олег Устенко звернувся до банкірів, зокрема до Джеймі Даймона з JPMorgan Chase і Ноеля Квінна з HSBC, із проханням припинити фінансування компаній, які торгують російською нафтою та продають акції підтримуваних державою нафтогазових груп «газпром» і «роснєфть»", - ідеться у повідомленні.

В ОП зазначили, що в листах, які були надіслані цього тижня до фінустанов, включно з Citigroup і Crédit Agricole, банки звинувачено у «затягуванні» війни шляхом надання кредитів компаніям, які постачають російську нафту; повідомляється, що їм буде заблоковано участь у повоєнній відбудові України.

Крім того, Устенко заявив, що Україна має намір подати позов проти банків у Міжнародний кримінальний суд (МКС) після закінчення війни, а українські спецслужби продовжують збирати інформацію про фінансові установи, які підтримують торгівлю російським паливом.

Читайте також: Нафтового ембарго недостатньо, щоб обмежити можливості рф фінансувати війну — експерт

Зокрема, підрозділи управління активами HSBC і Crédit Agricole володіють акціями газпрому та роснєфті, російських державних нафтогазових компаній. Згідно з листами, Citigroup дає кредити російському нафтогазовому гіганту «Лукойл» і компанії Vitol, яка торгує російською нафтою.

JPMorgan продовжує кредитні лінії Vitol, а його інвестиційний траст Russian Securities володіє частками газпрому, сбербанку та роснєфті, які в листі описані як одні з найважливіших економічних активів кремля.

Як повідомлялось, ЄС прийняв наразі шість пакетів санкцій проти росії за агресію проти України.