Після війни Україна має побудувати нову модель енергетики - Галущенко

Після завершення війни Україна повинна не відновлювати стару модель енергетики, а побудувати нову, найсучаснішу.

Таким баченням перспективи в інтерв’ю Укрінформу поділився міністр енергетики України Герман Галущенко.

«Хочеться, щоб Україна стала хабом наукової думки у сфері енергетики. Можливостей маса, сьогоднішні технології зовсім інші. Так, як ми жили до 24 лютого, з тими технологіями, жити ми, наші діти та внуки, вже ніколи не будемо», - заявив політик.

У майбутньому, за його словами, треба буде відходити від тої структури енергетичної системи, яка діє сьогодні. Розмови про те, що її треба змінювати, реформувати, відмовлятися від того ж газу, максимально переводити міста, містечка на електроенергію, точаться вже давно. Те ж саме стосується відмови від викопних видів палива, модернізації теплової генерації, втілення в життя всього, що стосується зеленого курсу - green-deal.

Читайте також: Визнання атомної енергетики «зеленою» зміцнить енергобезпеку Європи - Галущенко

Галущенко очікує, щоб Україна стала «майданчиком для симбіозу рішень, найкращих технологій, які є сьогодні у світі в галузі енергетики». Втім, наразі міністерство, фахівці змушені більше опікуватися не далекосяжними планами, але «швидким ремонтом» – підключенням людей до енергозабезпечення, повернення їм можливості отримувати газ і електрику.

Міністр також наголосив на такому важливому аспекті як врахування при реформі енергосектора безпекового фактору. За його словами, розглядаються, зокрема, варіанти прокладання ліній електропередач з урахуванням можливої військової загрози, ракетних ударів.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Герман Галущенко презентував міжнародним партнерам та представникам бізнесу бачення розвитку енергетичної галузі України.