Україна та ЄС підписали угоду про вантажні перевезення автотранспортом

Україна та Європейський Союз підписали Угоду про вантажні перевезення автотранспортом, що скасовує необхідність дозволів для виконання українськими перевізниками двосторонніх і транзитних перевезень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

«Сьогодні в французькому Ліоні Україна та Європейський Союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом. Вона скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС та дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску», - йдеться в повідомленні.

Угодою також передбачаються заходи зі спрощення визнання водійських документів. Віднині Україна та ЄС звільняють власників посвідчень водіїв, виданих однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія.

Термін угоди становить 1 рік з можливістю пролонгації, а тимчасово набирає чинності уже з 29 червня. На постійній основі угода запрацює після завершення усіх ратифікаційних процедур.

У міністерстві нагадали, що у перший місяць повномасштабного вторгнення рф Мінінфраструктури вдалося досягти домовленостей про тимчасове скасування дозволів на вантажні автоперевезення з 12 країнами ЄС, серед яких Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Естонія, Болгарія, Німеччина, Данія, Литва, Румунія, Греція та Словаччина.

Як повідомлялось, з моменту підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2016 році товарообіг з країнами Євросоюзу зріс майже вдвічі, а кількість вантажоперевезень автотранспортом – на 42%. Водночас кількість дозволів на міжнародні перевезення до окремих країн ЄС скорочувалась.