Нацбанк зменшив ліміт на зняття готівки за кордоном до ₴50 тисяч

Із 21 травня Нацбанк тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки - зі 100 тис. грн до 50 тис. грн в еквіваленті.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку з посиланням на відповідну постанову Правління НБУ №102 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18", передає Укрінформ.

«Національний банк тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, до 50 тис. грн в еквіваленті (зі 100 тис. грн, як було досі)», - йдеться в повідомленні.

Регулятор підкреслює, що це рішення дасть змогу знизити ризики непродуктивного відпливу капіталу, зменшити можливості для спекуляцій та обходу валютних обмежень, а отже, захистити міжнародні резерви України.

Читайте також: НБУ більше не обмежуватиме курс готівкової валюти у банках

Зазначається, що громадяни і надалі матимуть змогу знімати за кордоном готівку з валютних рахунків, відкритих в українських банках, у межах щоденного ліміту в 100 тис. грн.

Зміни також не стосуються використання платіжних карток за кордоном для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг – більшість із них можна й надалі здійснювати без обмежень.

Як повідомлялося, аби запобігти виведенню капіталу за кордон, НБУ в березні повернув вимогу надавати документи на підтвердження під час вивезення за кордон валютних цінностей вартістю вище 10 тис. євро (в еквіваленті).