МАГАТЕ передало нове обладнання для Чорнобильської АЕС

Кількість обладнання, яке на сьогодні вже передало Україні Міжнародне агентство з атомної енергії, свідчить про початок великої співпраці з відновлення пошкоджених об'єктів Чорнобильської АЕС.

Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передає Укрінформ посиланням на пресслужбу Міндовкілля.

«Для нас дуже важливим є візит генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, який приїхав та побачив, що відбувається в зоні відчуження, які є наслідки окупації, що тривала понад місяць. Для нас є важливою їх допомога і та кількість обладнання, переданого Україні, свідчить про початок великої співпраці з відновлення пошкоджених об'єктів ЧАЕС», - сказав він.

За словами міністра, наразі у зоні відчуження триває розмінування території, підраховуються завдані окупантами збитки та проводиться інвентаризація, щоб зафіксувати все втрачене майно.

Читайте також: МАГАТЕ – про рівень радіації на Чорнобильській АЕС: Не становить великої небезпеки

«Зокрема, розграбована сучасна лабораторія. Її вартість на момент комплектації становила понад шість мільйонів доларів. Це кошти, виділені донорами. Фактично всі країни-учасники МАГАТЕ були долучені до процесу її створення. Тепер через загарбницькі дії та абсолютно неадекватну поведінку окупантів цивілізований світ вимушений знову докладати зусиль, щоб все відновити», - додав Стрілець.

Як повідомлялось, 27 квітня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі після зустрічі із Президентом Володимиром Зеленським заявив, що МАГАТЕ допоможе Україні повністю відновити усі енергетичні ядерні об'єкти, пошкоджені унаслідок російських обстрілів.