Байден запропонує Конгресу нові інструменти для передачі Україні заморожених активів рф

Президент США Джо Байден планує надіслати пропозицію до Конгресу США для затвердження нової масштабної фінансової підтримки України, а також пакету заходів щодо притягнення чиновників уряду рф та олігархів до відповідальності за війну в Україні.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Білого дому, поширеному в четвер, передає Укрінформ.

«Сьогодні, разом зі своїм додатковим запитом до Конгресу на підтримку України, президент Байден надішле пропозицію щодо всеосяжного законодавчого пакету, який посилить повноваження уряду США з метою притягнення уряду росії та російських олігархів до відповідальності за війну президента путіна проти України»,- зазначається в документі.

При цьому уточнюється, що таким чином будуть створені нові повноваження щодо конфіскації майна, пов’язаного з російською клептократією, а також можливості для уряду США використовувати виручені кошти на підтримку України. Крім того, цей пакет посилить відповідні правоохоронні інструменти.

Читайте також: Конфісковане в рамках санкцій проти рф житло слід надати біженцям з України - ПАРЄ

У Білому домі зауважили, що пакет пропозицій включатиме, в тому числі, введення спрощеного адміністративного органу для арешту й конфіскації активів олігархів, що потрапили під санкції США; передачу Україні активів від конфіскованого майна клептократів для компенсації шкоди від агресії рф. Крім того, до пакету входитимуть інструменти для боротьби з тими, хто допомагає росії ухилятися від санкцій, а також можливості, що розширюють контроль за відмиванням грошей, у тому числі із залученням іноземних партнерів для заморожування й конфіскації майна олігархів.

Читайте також: Шмигаль: Кошти влади рф та олігархів стануть одним з основних джерел наповнення Фонду відновлення

Як повідомляв Укрінформ, у березні США разом з міжнародними партнерами створили Цільову групу з метою підвищення ефективності й координації дій у процесі пошуку й арешту прихованого майна олігархів та чиновників з рф. Станом на сьогодні, в ЄС повідомлено про заморожування таких активів на суму понад $30 мільярдів, у тому числі $7 мільярдів - у вигляді яхт, гелікоптерів, літаків, нерухомості, витворів мистецтва.

З 24 лютого триває масштабне російське вторгнення в Україну. Агресор обстрілює та руйнує ключові об'єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл.

Фото: twitter.com/POTUS