Укрзалізниця та Alstom фіналізували домовленості щодо закупівлі 130 електровозів

АТ «Укрзалізниця» та компанія Alstom фіналізували домовленості щодо закупівлі 130 нових електровозів, підписавши відповідний протокол про співробітництво в присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Франції Еммануеля Макрона. 

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі АТ «Укрзалізниця».

Зазначається, що проєкт з придбання електровозів є частиною пакету макрофінансової підтримки Французької Республіки для України, яка, в тому числі включає цільове пільгове кредитування. Завдяки цьому наша держава найближчим часом зможе оновити парк вантажних електровозів.

«Підписана угода дозволить нам отримати вкрай необхідні електровози за найкращими можливими в сучасні турбулентні часи умовами. Використання українських компаній та спеціалістів під час побудови та обслуговування машин також принесе унікальний досвід в Україну», — зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

Зокрема, протокол передбачає унікальні умови для поставок, зокрема надання фінансової позики на 14 років казначейством Франції та банківським консорціумом у розмірі 85% від вартості контракту. Авансовий платіж за поставку електровозів становить 15%.

У разі успішної реалізації намірів, українські залізничники зможуть отримати 130 нових електровозів, з них 50 електровозів, які працюють на змінному струмі і 80 двосистемних (які можуть працювати і на змінному і на постійному струмі).

Читайте також: В Україні від співпраці з Alstom очікують локалізації виробництва на рівні 35%

Як повідомляв Укрінформ, перемовини щодо цієї угоди почалися у 2018 році і завершились минулого року підписанням відповідної міжурядової угоди. Також 1 липня 2021 року був ухвалений закон «Про ратифікацію рамкової угоди між урядом України та урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки оновлення парку вантажних електровозів акціонерного товариства «Українська залізниця».