Україна обговорює можливість гарантій уряду США для залучення коштів

Україна та США обговорюють можливість надання гарантій урядом США для залучення коштів Україною. 

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю «Економічній правді» сказав міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє пресслужба Мінфіну.

"Обговорюється. Поки що у форматі дискусій та діалогу. Така можливість для України існує, але поки що рішення не ухвалене. Якщо США будуть готові застосувати механізм гарантій, то Україна тут в пріоритеті... У мене буквально минулої п’ятниці (21 січня) була телефонна розмова із заступником міністра фінансів США Воллі Адеємо. Ми з ним про це говорили", - сказав Марченко.

Він зауважив, що пік виплат 2022 року за зовнішніми боргами – у вересні, коли Україна має погасити мільярд доларів євробондів.

"Це та точка, яка для мене як міністра фінансів є відправною. У 2020-2021 роках ситуація була складнішою", - сказав Марченко.

Він також зауважив, що у березні відбудеться погашення зовнішніх зобов’язань на 7,6 мільярда гривень.

"Якби у нас була нормальна ситуація, без тиску, без таких шалених цін на газ, без інших істерій, то я сказав би, що для мене як міністра фінансів цей рік у принципі надзвичайно комфортний. Я бачу всі можливості профінансувати дефіцит 3-3,5% до ВВП", - зазначив Марченко.

Читайте також: Марченко провів онлайн-зустріч із заступником міністра фінансів США: про що говорили

При цьому він додав, що для України особливо важливо продовжувати співробітництво з МВФ та отримати два перегляди та всю суму за програмою – 2,2 мільярда доларів.

"Те, що європейці починають нову програму макрофінансової допомоги, – дуже важливий сигнал, який свідчить, що ми знову у фокусі. Тобто ми вже маємо передумови, щоб замістити зовнішнє комерційне фінансування пільговим фінансуванням від міжнародних партнерів", - додав Марченко.

Як повідомляв Укрінформ, Україна планує отримати від трьох до п’яти мільярдів доларів допомоги від стратегічних партнерів для стабілізації фінансової системи.