АМКУ розслідує, чи зловживав «Нафтогаз» на оптовому ринку

Антимонопольний комітет (АМКУ) розпочав розгляд справи про зловживання газопостачальною компанією "Нафтогаз Трейдинг" монопольним становищем на ринку оптової реалізації природного газу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АМКу у Фейсбуці.

"Комітет досліджує наявність у діях ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" різних підходів до формування ціни на природний газ для різних постачальників природного газу, що могло призвести до обмеження конкурентоспроможності певної категорії суб’єктів господарювання", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що справа стосується умов контракту із постачальниками газу для населення, який останні отримали від "Нафтогаз Трейдингу" наприкінці квітня 2021 року. Основні положення контракту містили єдині стандартні умови для всіх постачальників газу побутовим споживачам із фіксованою річною ціною. Водночас, АМКУ отримав заяви постачальників "блакитного палива", на думку яких договори містили дискримінаційні умови.

"За наявною в Комітеті інформацією, частка ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» на ринку оптової реалізації (постачання) природного газу за підсумками 2020 року та першого півріччя 2021 року, становила понад 35%, що свідчить про наявність структурних ознак монопольного (домінуючого) становища на відповідному ринку", - зауважили в АМКУ.

Крім того, зважаючи на вертикальну інтеграцію Групи "Нафтогаз", "Нафтогаз Трейдинг" має стабільний доступ до основного ресурсу, у порівнянні з обмеженим доступом конкурентів на відповідному ринку. На думку комітету, це свідчить про наявність у компанії ринкової влади на ринку оптової реалізації (постачання) природного газу.

Виходячи із цього, АМКУ розпочав розгляд справи про порушення "Нафтогаз Трейдингом" законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку оптової реалізації газу.

Читайте також: Вітренко пояснив відмову від штрафних санкцій АМКУ до Газпрому

Як повідомлялося, у листопаді 2021 року Кабінет Міністрів зобов'язав Групу Нафтогаз продавати "блакитне паливо" для потреб населення газопостачальним компаніям, які є учасниками балансуючої групи Нафтогазу, до 30 квітня 2022 року включно. У жовтні НАК "Нафтогаз України" створив балансуючу групу для продажу газу на потреби населення.