Експерт дав поради власникам землі, які хочуть продати ділянки

Відео

Начальник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кирило Міненко радить українцям перед продажем земельної ділянки дізнатися реальну її вартість і в договорі купівлі-продажу вказувати всі умови операції.

Таку думку він висловив у ефірі Оbozrevatel TV, частина відео з якого оприлюднена на сторінці Міністерства юстиції у Фейсбуці.

“У нас українці досить таки розумна нація, і ми теж бачимо по кількості, що мільйон осіб не використовує свої паї, але угод за три місяці тільки порядка 28 тисяч. Про що це свідчить — тобто немає черг до нотаріусів, щоб в принципі продати цю землю”, - зазначив Міненко.

За його словами, нині в Україні понад 6 тисяч нотаріусів, відповідно — ринок нотаріальних послуг досить диверсифікований.

Також Міненко дав кілька порад власникам землі сільськогосподарського призначення, котрі хочуть її продати.

“Якщо ви хочете продати, у вас є необхідність продажу вашої земельної ділянки сільськогосподарського призначення, дізнайтеся її реальну вартість. Вказуйте реальну вартість у договорах, щоб потім не було інших нарікань, тому що розрахунок відбувається виключно в безготівковій формі. Якщо в договорі написано, що земельна ділянка продається за 100 тисяч гривень, нотаріусу потрібна платіжка на 100 тисяч гривень. Якщо після того, як ви вийдете від нотаріуса, вам ще обіцяли додатково в кишеню покласти, але щоб не оподатковувати, ще 100 тисяч гривень, ви маєте розуміти, що ви ці кошти можете не отримати. Тому потрібно всі умови передбачати в договорі, ціна має бути реальна, і ви будете максимально захищені”, - наголосив Міненко.

Окрім того він порадив землевласникам привести у відповідність всі документи на землю. Якщо людина не може самостійно займатися оформленням відповідних документів, вона може оформити довіреність на іншу особу.

Читайте також: В Україні зареєстрували понад 36,5 тисячі земельних угод - Мінагро

Міненко зауважив, що пай стає земельною ділянкою, коли відбувається реєстрація права власності.

“На даний час реєстрація права власності відбувається в державному реєстрі речових прав, і кадастровий номер призначається державним земельним кадастром. Кадастровий номер – це, ніби, як індивідуальний номер земельної ділянки, по якому вона і обліковується. Тому що, як правило, землі сільськогосподарського призначення не мають адреси, вони знаходяться в масиві, в рамках поля. Там є виключно кадастровий номер і площа цієї земельної ділянки. І ви їх можете відслідкувати самостійно, тому що державний земельний кадастр є в публічному доступі, і ви можете ввести туди ваш кадастровий номер і побачити, який саме клаптик поля є у вашій власності. Якщо ви не маєте цього кадастрового номеру або ваша земля не знаходиться в державному реєстрі речових прав, раджу обов’язково внести її в цей реєстр, тому що так само це є запобіжником стосовно дій шахраїв”, - розповів Міненко.

Водночас він порадив власникам земельних ділянок не поспішати з їх продажем.

“Кому дуже швидко потрібно певні кошти, певні обставини, можливо, варто продавати. Але якщо ви маєте змогу почекати, я б радив почекати, тому що земля — це той ресурс, який є обмежений у країні, і він точно буде дорожчати”, - вважає Міненко.

Як повідомлялося, 1 липня 2021 року офіційно оголошено старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи – громадяни України з обмеженням до 100 гектарів в одні руки.