Нафтогаз завершить підписання контрактів з бюджетними установами до грудня

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» забезпечить газом бюджетні установи на умовах постачальника "останньої надії" та завершить підписання з ними контрактів до грудня.

Як передає Укрінформ з посиланням на Нафтогаз, про це повідомив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко на Сьомому українському газовому форумі «Східно-європейський газовий хаб. Green deal. Українська ініціатива».

"Практично всі приватні постачальники, які виграли тендери бюджетних установ та мали відповідні контракти, після зростання цін на ринку відмовились з ними працювати. Щоб захистити споживачів, Нафтогаз підготував середньострокові контракти зі збалансованою ціною 16,8 грн за куб. м газу", — зазначив він.

Вітренко зауважив, що перехід до іншого постачальника займає багато часу, особливо враховуючи обмеження Закону «Про публічні закупівлі». У зв'язку із цим Радою національної безпеки і оборони України та Урядом були ухвалені рішення, які дозволять бюджетним організаціям упродовж жовтня-листопада навіть без укладання договорів отримувати газ від Нафтогазу як постачальника "останньої надії.

Умови такої співпраці регламентуються постановою Кабінету Міністрів України №1102 від 25 жовтня 2021 року. Ціна газу постачальника "останньої надії" для бюджетних установ також становитиме 16,8 грн за куб. м (з податком на додану вартість та транспортуванням).

"Важливо розуміти, що безпосередньо підключення та відключення споживачів від газопостачання здійснює не Нафтогаз, а облгази згідно з інформацією, яку вони отримують від оператора газотранспортної системи України. Якщо у таких споживачів виникають проблеми зі входженням в опалювальний сезон, необхідно одразу звертатися до облгазу та повідомляти про ситуацію державним органам влади", — зауважив Вітренко.

За його словами, робота з підписання середньострокових контрактів (терміном дії до кінця 2023 року) між Нафтогазом та цією категорією споживачів триває паралельно й має бути завершена до 1 грудня.

"Незважаючи на всі проблеми, зараз ми вийшли на дуже хороший темп роботи з укладання договорів з бюджетними організаціями. Щодня ми оформлюємо сотні, а може вже й тисячі пакетів документів. Велика увага цьому процесу надається з боку уряду. Наш контакт-центр, що опрацьовує звернення зокрема бюджетних установ, має 101 лінію. Ми оптимістично дивимося на ситуацію та вважаємо, що до кінця листопада Нафтогаз зможе укласти договори з усіма бюджетними організаціями, які матимуть в цьому потребу", — відзначив Вітренко.

Читайте також: Нафтогаз нарахував 1,65 мільярда збитків за пів року

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов також зауважив, що швидкість підписання договорів між Нафтогазом і бюджетними організаціями залежить від того, наскільки ефективно і скоординовано працюють органи місцевої влади.

Як повідомляв Укрінформ, на брифінгу під час робочої поїздки в Донецьку область Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що на період опалювального сезону держава забезпечить безперервне постачання газу для бюджетних установ та населення.