Україна наполягатиме на збереженні транзиту газу на 15 років – Шмигаль

Україна буде наполягати на збереженні нинішнього рівня транзиту газу щонайменше на 15 років.

Як передає Укрінформ, про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Ми все ще маємо надію, що наші партнери, зокрема США, продовжать санкції. Ми переконані, що з нами рахуються, коли ведуть розмову про запуск і сертифікацію "Потоку". Звичайно, ми будемо наполягати на збереженні щонайменше на 15 років рівня транзиту, що існує сьогодні", - сказав Шмигаль.

За його словами, Газпром забронював потужності української ГТС для транзиту до Угорщини до 30 вересня 2022 року і повинен їх оплачувати. Крім того, зараз Україна веде перемовини про транзит газу з Румунією, Молдовою, іншими країнами.

"Транзит йде не лише через Україну, він продовжується у ряді європейських країн. Вони також є нашими партнерами-сусідами та партнерами по транзиту. Відповідно, у боротьбі за збереження інтересів ми не самі", - впевнений Прем’єр-міністр.

На його думку, рішення про збереження транзиту газу не буде залежати від Росії, адже споживачі палива знаходяться в Європі.

Читайте також: Зупинка транзиту газу до Угорщини є продовженням агресивної політики Кремля - ОГТСУ

Як повідомлялося, з 1 жовтня 2021 року зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини. Угорщина уклала з Росією контракт на постачання газу в обхід України і отримуватиме по 3,5 млрд кубометрів на рік через Сербію по газопроводу «Турецький потік» і його сухопутному продовженню та 1 млрд кубометрів – через Австрію.

В "Операторі ГТС України" назвали такі дії продовженням агресивної політики Кремля, метою якої є повне позбавлення нашої країни транзиту газу.

Діючий контракт про транзит газу з Газпромом має закінчитися у 2024 році, однак у ньому закладена можливість продовження транзиту ще на 10 років.