Укртрансгаз та Держитслужба впровадять електронний документообіг для «митного складу»

АТ "Укртрансгаз" та Державна митна служба (ДМС) домовилися впровадити електронний документообіг для роботи в режимі "митного складу". 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Укртрансгаз.

Угода передбачає побудову взаємодії між ІТ-системами організацій та автоматизацію процесів з оформлення митних декларацій під час переводення природного газу в/з режиму «митний склад». Кінцевою метою проєкту, зазначають в Укртрансгазі, стане налагодження повного електронного документообігу між сторонами.

Повідомляється, що запровадження електронної взаємодії включатиме в себе декілька етапів автоматизації. На першому етапі Укртрансгаз зможе здійснювати верифікацію митних декларацій замовників послуг під час відбору природного газу з "митного складу".

Другий етап передбачає автоматизацію документообігу між оператором газосховищ та Держмитслужбою. Це дозволить надавати періодичну звітність та товаросупровідні документи для здійснення митного оформлення в електронному вигляді

В Укртрансгазі розраховують, що така співпраця суттєво підвищить швидкість обробки даних та, відповідно, зручність роботи українських та іноземних замовників послуг зберігання природного газу.

Читайте також: Укртрансгаз має підписати угоду з Оператором ГТС на відшкодування 48 мільярдів гривень

Як повідомлялося, в українських підземних сховищах газу станом на 1 жовтня 2021 року іноземні замовники послуг зберігають у режимі «митний склад» 2,8 млрд кубометрів газу. З них у режимі short haul накопичено 2,3 млрд кубометрів.

Компанії-резиденти зберігають в режимі «митний склад» 0,8 млрд кубометрів газу, в тому числі 0,7 млрд кубометрів у режимі short haul.