Рахункова палата ініціюватиме закон про криміналізацію бездіяльності чиновників у громадах

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан заявив, що очолюване ним відомство ініціюватиме закон про криміналізацію чиновницької бездіяльності в громадах.

Про це він повідомив на пресконференції в Ужгороді, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні під час міжнародної регіональної конференції в Ужгороді "Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати" в Ужгороді заступник голови Львівської ОДА запропонував запровадити кримінальну відповідальність для представників місцевого самоврядування за те, що у громадах не використовуються кошти, виділені із держбюджету. Я підтримую цю ініціативу і в резолюції Рахункової палати ми подамо її на розгляд у відповідний Комітет Верховної Ради", - сказав Пацкан.

Він пояснив, що як голова Рахункової палати ініціюватиме закон про криміналізацію чиновницької бездіяльності тому, що це означає: місцева влада, котра не може чи не бажає використовувати кошти із бюджетної субвенції, не розвиває громади, не розвиває країну.

"Коли неосвоєні кошти повертаються в бюджет, це означає, що не будуються нові амбулаторії, школи тощо", - наголосив він.

Також він підкреслив, що Рахункова палата не є каральним органом, але, разом із тим, Пацкан відзначив, що "ми хочемо навчити наші громади, як правильно використовувати бюджетні кошти, як правильно отримувати дохідну частину та формувати свої бюджети".

Читайте також: У проєкті бюджету-2022 є додаткові резерви доходів майже на 33 мільярди - Рахункова палата

Як зазначив Пацкан, криміналізацію бездіяльності місцевого самоврядування з ініціативи Рахункової палати проговорять на правоохоронному комітеті Верховної Ради.

Як повідомляв Укрінформ, в Ужгороді відбувся III етап міжнародної конференції, яку ініціювала Рахункова палата "Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати". Положення резолюцій, ухвалених учасниками конференцій, ляжуть в основу пропозицій Рахункової палати, що будуть внесені на розгляд депутатів Верховної Ради і Кабміну для внесення змін до законодавства і підзаконних актів Кабміну.