В ОП розраховують на довготерміновий діалог з ЄС щодо енергетичної безпеки

На саміті Україна-ЄС у жовтні планується розпочати довготерміновий діалог на рівні керівництва Європейського Союзу, Президента України і керівництва держав-членів ЄС щодо інтересів та цілей у сфері енергетичної безпеки.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква на засіданні Комісії з координації виконання Угоди про асоціацію з ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Уже сьогодні Президент України запропонував стороні ЄС почати широкомасштабний довготерміновий діалог, спрямований на закріплення довготермінових інтересів та цілей у сфері енергетичної безпеки Європи, Європейського континенту. Україна має що сказати з цього приводу. Наскільки я розумію, сторона ЄС також готова до цього діалогу, тому хотілося б щоб одним із підсумків саміту стало рішення про початок такого довготермінового діалогу на рівні керівництва ЄС, Президента України і керівництва держав-членів ЄС”, - зазначив Жовква.

За його словами, мова має йти не тільки про питання загроз від діяльності газогону “Північний потік-2”.

Як повідомлялося, 23-ій саміт Україна – ЄС відбудеться в Києві 12 жовтня.

«Північний потік-2» - російський газопровід, побудований в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром", який оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2" 10 вересня.

Протягом кількох тижнів поспіль на європейському енергетичному ринку відбувається різке зростання ціни на природний газ, для певних країн біржова ціна «блакитного палива» перевищила $1000 за 1000 кубометрів. Ці процеси ускладнили для європейських операторів ринку процес створення запасів газу для проходження зимового періоду.

Читайте також: Воднева енергетика в Україні: лише на рівні розмов, а чи реально?

13 вересня німецький регулятор, Федеральне агентство з мереж, отримало документи від компанії Nord Stream 2 AG на сертифікацію газопроводу «Північний потік-2», які може розглядати до 4 місяців. За інформацією оператора, будівництво цього газопроводу було завершено 10 вересня. Компанія розраховує ввести газопровід в експлуатацію до кінця року.