Зростання економіки у ІІ кварталі підтримувалося внутрішнім попитом - НБУ

Зростання економіки у другому кварталі 2021 року на 5,7% проти відповідного показника торік підтримувалося насамперед споживанням домогосподарств, кінцеві витрати яких зросли на 17,4% у річному вимірі.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у коментарі Національного банку України.

Водночас фактичне зростання реального ВВП у другому кварталі 2021 року (5,7% р/р) виявилося нижчим за оцінку Національного банку, опубліковану в Інфляційному звіті за липень 2021 року (7,5% р/р). У Нацбанку це пояснюють "пізнішим, ніж очікувалося, початком жнив, гіршими погодними умовами, нерівномірним фінансуванням бюджетних видатків та перебоями з поставками нафтопродуктів".

Кінцеві споживчі витрати домогосподарств за квітень-червень збільшилися на 17,4% у річному вимірі. У НБУ це пов'язують із високими темпами зростання зарплат (внаслідок пожвавлення економічної активності після кризи, підвищення мінімальної зарплати, перегляду зарплат у галузях охорони здоров'я й освіти та доплат медикам), а також підвищенням пенсій у березні 2021 року та перерахунком пенсій працюючим пенсіонерам.

Внесок низької бази порівняння також був вагомим, бо минулого року саме у другому кварталі діяли найжорсткіші карантинні обмеження.

Також зберігалося зростання споживання сектору загальнодержавного управління. Ключовим напрямом залишалися видатки бюджету на охорону здоров’я на тлі подальшої боротьби з поширенням COVID-19. Збільшилося також фінансування освіти.

"Водночас інші видатки (зокрема на оборону та безпеку) були порівняно стриманими, що позначилося на зміні валової доданої вартості у відповідних видах діяльності", - вважають у НБУ.

Крім того, у другому кварталі продовжувала пожвавлюватися інвестиційна активність; валове нагромадження основного капіталу зросло на 14,8% у річному вимірі. Це зумовлювалося, зокрема, збільшенням фінансування капітальних видатків з бюджету, у тому числі на дорожню інфраструктуру.

Водночас, зазначили у НБУ, зростання реального ВВП стримувалося збільшенням від'ємного внеску чистого експорту. Показники експорту дещо поліпшилися, однак його падіння зберігалося (на 6,2% у річному вимірі). При цьому спостерігалося стрімке збільшення імпорту – у другому кварталі на 21,5% порівняно з другим кварталом торік.

У третьому кварталі економіка "жваво відновлюється", підсумували в Нацбанку.

Читайте також: Данилишин заявляє про необхідність продовжувати заходи стимулювання економіки

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держстату, ВВП країни у другому кварталі 2021 року зменшився порівняно із попереднім кварталом на 0,7% (з урахуванням сезонного фактору), а порівняно із другим кварталом 2020 року збільшився на 5,7%.