Меморандум із Westinghouse передбачає будівництво нових блоків на діючих АЕС - Галущенко

Меморандум між НАЕК "Енергоатом" та американською компанією Westinghouse передбачає добудову енергоблоків на вже існуючих атомних електростанціях.

Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко під час години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У підписаному меморандумі мова йде про побудову блоку на Хмельницькій АЕС як пілотного проєкту, і потім про побудову ще 4 блоків на існуючих станціях", - сказав Галущенко.

За його словами, планується добудувати два блоки на Запорізькій АЕС та по одному блоку на Рівненській та Южно-Українській АЕС.

Міністр також повідомив, що фінансовий резерв для зняття з експлуатації ядерних установок наповнений приблизно на 5 млрд гривень. Він зауважив, що питання виведення в експлуатації перших блоків атомних станцій (два блоки РАЕС) вивчатиметься ближче до 2030 року.

Читайте также: Работа с Westinghouse поможет Украине стать энергонезависимой - советник Зеленского

Як повідомлялося, 31 серпня ДП НАЕК "Енергоатом” та американська компанія Westinghouse підписали меморандум про будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проєкту, а у подальшому - ще чотирьох блоків загальною вартістю до 30 млрд доларів США.

У червні цього року Енергоатом та Westinghouse підписали контракт на розробку і надання ліцензійної документації на паливні збірки ВВР-440 для енергоблока №2 Рівненської атомної електростанції.

У вересні 2020 року Енергоатом та Westinghouse підписали новий контракт на постачання в Україну палива для реакторів типу ВВЕР-440.