В Україні цьогоріч планують збільшити виробництво цукру на 30%

В Україні у 2021-2022 маркетинговому році (МР) передбачається виробництво цукру на рівні 1,4 млн тонн, що на 30% більше, ніж у 2020-2021 МР.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

"Беручи до уваги суттєві перехідні залишки у 422 тис. тонн на початок минулого МР, загальна пропозиція цукру становитиме 1,74 млн тонн, що буде цілком достатньо для задоволення внутрішнього попиту, обсяг якого оцінюється у межах 1,25 млн тонн", - зазначили в Мінекономіки.

У профільному відомстві зауважили, що цукрова галузь України дозволяє виробляти до 2,0 млн тонн бурякового цукру в рік, що повністю забезпечує внутрішні потреби країни (1,1 – 1,2 млн тонн).

Минулого 2020/2021 МР через несприятливі погодні умови в Україні було вироблено 1,1 млн тонн цукру, що на 25% менше, ніж у 2019/2020 МР.

За даними Держстату, в Україні спостерігається поступове зниження споживання цукру. Якщо у 2008 році середньостатистичний українець впродовж року спожив близько 41 кг цукру та цукровмісних продуктів, то у 2020 році – 28,5 кг. Таке зниження в тому числі пов’язане зі зміною культури харчування та зменшенням потреб у цукрі у суміжних галузях.

Читайте також: Виробники цукру закликають Раду не допустити його імпорту

Як повідомляв Укрінформ, цьогоріч першим в Україні запустив переробку цукрових буряків нового врожаю Селищанський цукровий завод ТОВ «Панда» у Черкаській області. У поточному році планується робота 33 цукрових заводів.

У сезоні 2020-2021 року в Україні працювали 30 цукрових заводів. Загалом було перероблено 7,70 млн тонн цукрових буряків урожаю 2020 року та виготовлено 1021,1 тис. тонн цукру.